Plasticvervuiling op Bali
14 april 2019

Lezing Plastic op Bali

Plastic op Bali, de schaduwkant van het paradijs. Op zondag 14 april organiseren wij een verdiepend panelgesprek over plastic met Merijn Tinga, Theo Stijnen, Karl Beerenfenger en Sanne Dissel, bij de tentoonstelling Bali - Welcome to Paradise. We sluiten de middag af met spoken word artiest Babs Gons.

Het plasticprobleem op en rondom Bali is enorm, naast het regenseizoen kent het eiland nu ook het plasticseizoen. Op gezette tijden in het jaar hoopt het plastic zich door windstromen op in en rondom de stranden van Bali. Plastic afval vanuit het eiland vervuilt niet alleen de irrigatiekanalen voor de rijstbouw maar komt ook via de rivieren in zee terecht, waardoor het weer op het strand aanspoelt en zich voegt bij de groeiende 'plastic soep'. De wateren van deze planeet die steeds voller raken met uit elkaar vallend plastic. Alhoewel Bali als populaire reisbestemming veelvuldig in het nieuws is rondom dit thema manifesteert het probleem zich ook in andere delen van de wereld. Nederland is geen uitzondering.

Hoe groot is dit probleem nu voor Bali en wereldwijd? En wie is verantwoordelijk: burgers, bedrijven, overheden? Wat kan jij zelf doen? Ga op zondag 14 april in gesprek met surfer, bioloog en kunstenaar Merijn Tinga, bekend als de plastic Soup Surfer, Theo Stijnen, directeur van PlasticsEurope Nederland, de branche-organisatie van en voor de kunststof producenten, Karl Beerenfenger, mede-oprichter en expeditieleider By the Ocean we Unite, en Sanne Dissel, 3 havo-leerling aan het Visser ’t Hooft lyceum in Leiden. Aan het einde van de middag zorgen zij ervoor dat je met praktische tips, wat je zelf kan doen tegen het plasticprobleem, naar huis gaat. We sluiten af met spoken word artiest Babs Gons.

Zondag 14 april 13.30 - 15.00 uur

De lezing is gratis bij te wonen, regulier museumentree geldt. Het aantal plekken in de zaal is beperkt. Om zeker te zijn van een plek koop je een gratis ticket via https://tickets.volkenkunde.nl/evenementen

Panel

Karl Beerenfenger is mede-oprichter en expeditieleider van stichting By the Ocean we Unite. Zijn ultieme doel: de stroom plastic naar onze oceanen stoppen. Karl’s verhaal gaat over passie, gedrevenheid en niet opgeven. Al drie jaar lang neemt hij mensen, organisaties en overheden mee op een ontdekkingsreis in de plastic soep. Zowel op zeilreizen door Nederland en Noordwest-Europa, als op uiteenlopende evenementen en vele scholen.

Karl Beerenfenger

Merijn Tinga is surfer, bioloog en kunstenaar. Hij zet zich in tegen de plastic vervuiling door opvallende expedities en innovatieve campagnes. En richt zich daarbij nadrukkelijk op de bron van het plasticprobleem. Op het water onderneemt hij als Plastic Soup Surfer expedities op surfboards gemaakt van plastic afval. Op land confronteert hij het bedrijfsleven en beleidsmakers waarbij hij de inzet van gerechtsdeurwaarders niet schuwt. Hij staat op nummer 85 in de Trouw Duurzame top 100 en is momenteel bezig met een nieuwe documentaire over de rol van plastic in onze maatschappij.

Plastic Soup Surfer. Foto: Eelk Colmjon

Theo Stijnen is directeur van PlasticsEurope Nederland. PlasticsEurope is een toonaangevende pan-Europese brancheorganisatie voor de kunststofproducerende industrie in Europa. De Europese kunststofindustrie is een dynamische industrie, die de kwaliteit van leven helpt te verbeteren door middel van innovaties, te zorgen dat grondstoffen efficiënt worden ingezet en helpt het klimaat te beschermen.

Theo Stijnen

Sanne Dissel is 3 havo-leerling aan het Visser ’t Hooft lyceum in Leiden. In 2017 deed haar klas mee aan een uitgebreid onderzoeks- en oplossingsproject om preventieve oplossingen voor zwerfafval in de gemeente te bedenken. Haar groepje werd uitgekozen, en samen met wethouder Laudy, mochten zij hun idee realiseren; een grote 3D-straattekening op het stationsplein die de link tussen zwerfafval in de stad en plastic soep duidelijk maakte. Sanne liet zich niet afschrikken door de camera’s en wist via Omroep West regiogenoten te inspireren over hun plasticgebruik na te denken. Sanne neemt haar volledige groepje mee: Haruki & Phoebe.

Sanne Dissel

La Grande Dame van het Spoken Word, zo wordt Babs Gons wel genoemd. En terecht. Deze Amsterdamse schrijfster, performer en theatermaakster is de stuwende kracht achter een duizelingwekkende serie spokenword-initiatieven. Een heel nieuwe generatie talent is er al uit voortgekomen.
Ze is onderdeel van het spoken word collectief Clubspoken en heeft een eigen performancecollectief De Vurige Harten Club. Ze stond op talloze podia in Nederland, droeg voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Groot-Brittannië en België. Babs Gons is lid van het vaste lezerspanel van Leesclub Le Monde van SLAA en Paradiso en presenteert verschillende programma’s, waaronder de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee zo o.a. op Oerol en Lowlands stond
 

Babs Gons