Mv header Azteken
Te zien vanaf 4 juni 2021

Azteken

WIL JE HET LUNCHCOLLEGE OP 15 JANUARI TUSSEN 12.30-13.30 BIJWONEN? MELD JE DAN HIER AAN: https://zoom.us/webinar/register/WN_UgjifkGvSu6LFcZcjDPKbA

 

----------------------------------------------------------

Meld je aan voor de Azteken-nieuwsbrief

De Azteken: één van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis en omgeven door mythes en stereotypen. Museum Volkenkunde toont de feiten achter de mythes en plaatst deze iconische cultuur in een nieuw perspectief. Met unieke kunstwerken, die Mexico niet eerder hebben verlaten en de allernieuwste wetenschappelijke inzichten staat de bezoeker oog in oog met de echte Azteken.

De tentoonstelling is vanaf 4 juni 2021 te zien.

Meld je hieronder aan voor de Azteken-nieuwsbrief voor exclusieve content, weetjes en speciale aanbiedingen: 

Día de Muertos in Museum Volkenkunde

1 en 2 november vieren Mexicanen in de hele wereld Día de Muertos. Hoewel Día de Muertos officieel een katholieke feestdag is, is de manier waarop de dag gevierd wordt een mix van katholieke en precolumbiaanse elementen. Voorouderverering vormde een belangrijk onderdeel van het rituele leven van de Azteken. In 16e-eeuwse Spaanse beschrijvingen over Mexico wordt melding gemaakt van feesten die gewijd waren aan de voorouders. Zo is er een beschrijving van het Azteekse feest Miccailhuitl (Groot feest van de Doden) waarbij eten en drinken op de tombes van overledenen werden geplaatst. Een ritueel dat nog steeds gebruikelijk is.

Conservator Midden- en Zuid-Amerika Martin Berger vertelt in onderstaande video over Día de Muertos, skeletten van papier-maché uit onze collectie en de tentoonstelling over de Azteken die in juni 2021 open gaat.