Mv header Azteken
Te zien vanaf 6 augustus 2021

Azteken

Eén van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis.

Een rijk dat grote delen van Midden-Amerika omvatte. Vijfhonderd jaar geleden vernietigen een paar honderd Spaanse kolonisten en hun inheemse geallieerden dit grote rijk. Deze gebeurtenis is de aanleiding voor deze grote tentoonstelling die na Stuttgart en Wenen op 6 augustus 2021 in Leiden start. 

De tentoonstelling Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren van aardewerk, verfijnde gouden sieraden, fascinerende tekeningen en een levensgrote 3D-print van de kalendersteen; alles verlevendigd met bijzondere verhalen en gebaseerd op het laatste wetenschappelijk onderzoek: dát zijn de ingrediënten van deze tentoonstelling.

Mythes ontrafeld Over de 16e-eeuwse Azteken bestaan volop verhalen die niet realistisch zijn. Er is inmiddels veel bekend over het dagelijks leven van de gewone Azteek, bijvoorbeeld over opvoeding, onderwijs en handel. Museum Volkenkunde plaatst de Azteekse cultuur in een nieuw perspectief. De expo toont de mens achter de mythe en de kunstenaar achter de kunst.

Vandaag de dag In 2021 spreken meer dan een miljoen Mexicanen nog steeds Nahuatl: de taal van de Azteken. In de tentoonstelling maak je ook kennis met deze hedendaagse nazaten.

Internationaal De expositie is een internationaal samenwerkingsproject met o.a. het Museo Nacional de Antropologia in Mexico-City. Dat betekent dat er behalve de nieuwste inzichten ook volop intrigerende topstukken te bewonderen zijn. Een deel daarvan is zelfs voor het eerst buiten Mexico te zien.

Azteken

Ontvang jij de digitale Azteken nieuwsbrief al?

In aanloop naar de opening verschijnt er elke twee maanden een nieuwe editie. Meld je hieronder aan voor de gratis digitale nieuwsbrief vol interessante informatie zoals verhalen van de makers, weetjes, winacties en achtergrondverhalen.

Nieuwsbrief

MUST-SEE VOOR JONG EN OUD

De Aztekententoonstelling is een superleuke expo voor jong en oud. Volg de gids Coatl, de slang die je meeneemt door de expo. Los de raadsels op, voer de opdrachten uit en word een stuk wijzer.

MUST-DO VOOR JONG EN OUD Dagelijks kun je terecht in het speciale Azteken atelier. De uitdagingen daar vergroten je kennis over Azteken nog meer. In de weekenden en schoolvakanties zijn er bovendien nog meer activiteiten. Check de website voor alle details.

In aanloop naar de opening verschijnt er elke twee maanden een nieuwe editie. Meld je hieronder aan voor de gratis digitale nieuwsbrief vol interessante informatie zoals verhalen van de makers, weetjes, winacties en achtergrondverhalen.