Art Gallery - tentoonstelling Bali - Museum Volkenkunde

Kunst - van anoniem naar gesigneerd

Kunst in overvloed

Vroeger was het anders. Toen werkten Balinese kunstenaars alleen in opdracht van tempels en paleizen. In de koloniale tijd veranderde dat.

Hoewel kunstenaars eigen stijlen ontwikkelden, was hun werk anoniem. Alles veranderde vanaf 1930 toen zij hun kunst aan toeristen gingen verkopen. Kunstenaars ontwikkelden een eigen signatuur en hun werk evolueerde zich tot een uiting van eigen gedachten en gevoelens. Daarvoor was het grote thema in de kunst voornamelijk hindoeïsme.

Kunst als protest

In de tentoonstelling maak je kennis met verschillende voorbeelden van Balinese schilderkunst van uiteenlopende kunstenaars door de tijd heen. Zo is er I Wayan Aris die protesteert tegen de uitverkoop van Bali. Met het schilderij getiteld: ''Bali, sold out"! ondersteunt hij de demonstraties op Bali tegen de voorgenomen landwinning bij Benoa. Van dit miljardenproject dat in dienst staat van het massatoerisme zou de natuur veel schade ondervinden.

Kunstenaar Made Bayak maakt kunst van allerlei plastic voorwerpen die hij op Bali vindt. Zo maakt hij bijvoorbeeld het werk "Sanghyang the secret of Pertiwi dance”, dit werk is ook te zien in de tentoonstelling.