Offers

Fruit, offers en souvenirs

De markten van Bali

Markten zijn onlosmakelijk verbonden aan Bali. Er zijn maar weinig toeristen die de populairste markt, de pasar van Sukawati in Ubud overslaan. 

Van lokale markt naar toeristenmarkt

Balinese markten hebben een duidelijke tweedeling: een gedeelte met verse waar, huishoudelijke spullen en een gedeelte met de verschillende benodigdheden voor de dagelijkse offers. 

Balinezen bezoeken in de nacht en vroege ochtend de markt. Toeristen gaan later op de ochtend en ’s avonds naar de markt. Zo slenteren ze langs kramen vol textiel, houtsnijwerk, tassen en schilderijen, op zoek naar souvenirs (oleh oleh) voor thuis. 

Offerandes en processies

Op de markt kopen Balinezen producten die ze vervolgens offeren aan de Hindoeistische goden om deze zo gunstig te stemmen. Als toerist kom je dit ook overal tegen, je ziet de offermanden op straat, restaurants, hotels, winkels en auto’s. Elke dag opnieuw worden ze met zorg gemaakt van bloemen, palmblad, voedsel en wierook. Tijdens processies wordt het drukke verkeer stilgelegd en ben je als toerist toeschouwer van een bijzondere ritueel. 

Offers