hoofdtooi
Een zee van eilanden

Gemeenschapsgevoel

Feesten en rituelen

In Oceanië dienen feesten en rituelen al eeuwenlang – en in 2020 nog steeds- als middel om het gemeenschapsgevoel te versterken. Feesten en rituelen maken een woonplaats tot een thuis.

Spectaculaire feesten

In Oceanië worden in 2020 nog steeds het ritme en de routine van alledag, van vissen, tuinieren en inmiddels ook kantoorbanen onderbroken door spectaculaire feesten. Mensen reizen van heinde en verre om erbij te zijn. De voorbereidingen: het maken van feestattributen, bouwen en inrichten van het feestterrein en bereiding van speciaal eten nemen weken en soms maanden in beslag. Met muziek, dansers in spectaculaire uitdossingen en voorzien van imponerende maskers wordt het leven van de gemeenschap gevierd en gedenkt men de doden.

Een zee van eilanden

Topstuk: hoofdtooi

Een eyecatcher is de veren hoofdtooi van het eiland Yule (zuidkust Papua New Guinea). Het is meer dan honderd jaar oud en er zijn veren van minstens elf vogelsoorten in verwerkt. De uiteinden van de rotan stralen zijn verzwaard met schelpen zodat ze tijdens het bewegen gracieus heen en weer wuifden.

hoofdtooi
Hoofdtooi van het eiland Yule