Oceanië - herinneren
Een zee van eilanden

Herinneren

Kracht en identiteit

In Oceanië zijn voorouders een bron van kracht en identiteit. Met verschillende kunstvormen herdenken Oceaniërs hun voorouders.
Thema’s als geschiedenis, herdenking, omgaan met verlies en verandering van woonomgeving zijn ook belangrijke elementen in het werk van hedendaagse kunstenaars.

Rituelen

Voorouders spelen een grote rol in Oceanië. De grote rituelen rondom de dood zijn herdenkingsmomenten bij uitstek. De rouwperiode wordt afgesloten en gemeenschappen kunnen daarna het dagelijks leven weer oppakken.

Topstuk: voorouderaltaar

De groep beelden van het voorouderaltaar uit West-Papoea, Indonesië, heeft een prominente plek in de tentoonstelling . Enkele figuren zijn aangekleed met rood katoen, in de vroege 19e eeuw populair als handelswaar. Het beeld met de menselijke schedel is een opvallend element tussen de rest. Hoewel het opstellen van menselijke resten in veel delen van Oceanië als problematisch gezien wordt, bleek uit gesprekken met Papoeagemeenschappen in Nederland en West-Papoea dat een respectvolle opstelling van deze belangrijke voorouder geen bezwaar vormt. Sommigen beschouwen het zelfs als een eer dat hun voorouder op deze manier in de tentoonstelling geëerd wordt.

Een zee van eilanden - herinneren
altaar oceanie