Een zee van eilanden - water
Een zee van eilanden

Water

De zee is nooit ver weg

Water is alomtegenwoordig in Oceanië. De zee begrenst maar is ook de verbindingsweg naar andere eilanden en andere mensen. Boten zijn dus onmisbaar. Kennis van de zeewegen en zeestromingen zijn ook belangrijk.

In de eerste ruimte sta je oog in oog met verschillende kano’s en modellen. Hier is het ook allemaal mee begonnen: vanuit Zuidoost-Azië voeren duizenden jaren geleden de eerste mensen naar het werelddeel Oceanië. Met uitzondering van de berglandbewoners ontwikkelden mensen een nauwe band met de zee. De kano’s maakten handel en ruil tussen eilanden mogelijk, maar ook oorlog. Er werd gevist op zee en de rivieren. 

Ook kom je een hele reeks voorwerpen tegen die met varen te maken hebben: van kanoversieringen, visgerei en peddels in diverse soorten en maten tot visgerei en historische  tekeningen.

Bijzondere zeekaart

Ooit eerder zulke ingenieuze zeekaarten gezien? Deze is afkomstig van de Marshall eilanden. Dunne bamboestokjes op een speciale manier verbonden met schelpjes ertussen: de kenner kon er deiningen, zeestromingen en eilanden in onderscheiden. 

kaart
Navigatiekaart met bamboe en schelpjes - Marshall eilanden