Muurschildering
Persbericht:

FIRST AMERICANS – eerbetoon aan inheemse kracht en creativiteit

In mei 2020 opent Museum Volkenkunde de tentoonstelling FIRST AMERICANS. De actualiteit, kunst en politiek van de eerste bewoners in Noord-Amerika staan centraal. Op deze wijze draagt het museum bij aan het Leiden 400 jaar. Thema’s in de tentoonstelling zijn geschiedenis, veerkracht en de toekomst van de gemeenschap waarbij de nadruk op hun eigen interpretatie ligt.

Behalve werk uit de museumverzameling van anonieme kunstenaars is er schilder- en prentkunst, fotografie, textiel, sieraden en mode van hedendaagse kunstenaars te zien. Sommige werken zijn speciaal voor de tentoonstelling gecreëerd.  FIRST AMERICANS toont de creativiteit en veerkracht van inheemse gemeenschappen in Noord-Amerika

Leiden 400

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip The Mayflower in Amerika aankwam met aan boord een groep Engelse geloofsvluchtelingen en avonturiers. Daaraan voorafgaand woonden deze ‘pilgrims’ enkele jaren in Leiden. Op verschillende manieren wordt er stilgestaan bij deze historische gebeurtenis. Leiden 400 is de aanleiding voor Museum Volkenkunde om de expositie FIRST AMERICANS te organiseren.