Vruchten verkopen Jakarta
Persbericht:

NMVW doneert 1.500 afbeeldingen aan Wikimedia Commons

Donatie in maand van geschiedenis in kader van 75 jaar onafhankelijkheid Indonesië

Het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW) heeft ruim 1.500 afbeeldingen van Indonesië aan Wikimedia Commons geschonken. De donatie betreft beelden van de periode 1945-1950. Alle afbeeldingen hebben een relatie met de strijd om de onafhankelijkheid nu 75 jaar geleden. Denk onder meer aan historische foto’s, afbeeldingen van zilveren voorwerpen, schilderingen van Raden Saleh, beelden van belangrijke gebouwen en gebeurtenissen en tekeningen van de vrijheidsstrijders Diponegoro en Teuku Umar.

In totaal 60.000 afbeeldingen openbaar gemaakt

Wikimedia Commons is de mediabank die rechtenvrij of vrij gelicenseerd beeldmateriaal wereldwijd beschikbaar stelt. In het kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis Oost-West vroeg Wikimedia Nederland het NMVW om beeldmateriaal uit deze periode van Indonesië te schenken. Waar het NMVW graag gehoor aan heeft gegeven. In totaal heeft NMVW nu 60.000 afbeeldingen via Wiki Commons wereldwijd openbaar gemaakt. Wikimedia Nederland organiseert bij de donatie schrijfweken om de geschiedenis van de voormalige koloniale gebiedsdelen beter te beschrijven. 

110 miljoen views

Wikimedia Commons is een manier om samen beeldmateriaal van de gezamenlijke geschiedenis te delen en beter toegankelijk te maken. Het platform attendeert verschillende communities en volgers op nieuwe donaties die zo de collecties kunnen aanvullen met trefwoorden, informatie en vertalingen. Deze worden door de Wikipedians gebruikt om hun bijdragen op Wikipedia van afbeeldingen te voorzien. Ruim 14% van de afbeeldingen van NMVW zijn te zien op Wikipedia pagina’s die in het eerste halfjaar van 2020 al 110 miljoen keer zijn bekeken. Vanuit Wikimedia Commons gaat er een link naar de eigen collectiesite van NMVW.                                                      

noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie en/of interviewaanvragen neemt u contact op met Coromandel Brombacher coromandel.brombacher@wereldculturen.nl of tel: 06-53152835.

Over NMVW

Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum zijn onderdeel van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Het Wereldmuseum Rotterdam is als samenwerkingspartner aan deze musea verbonden. De musea werken nauw samen en willen inspireren tot een open blik op de wereld. Door rechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar te stellen van objecten uit onze collectie, maken we erfgoed voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk.