Collectie - Bruiklenen - Museum Volkenkunde

Bruikleenaanvragen

Delen is het nieuwe hebben

Museum Volkenkunde is sinds 1 april 2014 gefuseerd met het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrika Museum in Berg en Dal. Samen vormen deze drie musea de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). De gezamenlijke collectie omvat meer dan 370.000 voorwerpen en 260.000 fotografische beelden van mensen en culturen uit de hele wereld. Het Nationaal Museum van Wereldculturen vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van de collectie kunnen genieten. Een ruimhartig bruikleenbeleid is voor ons dan ook vanzelfsprekend. 

Procedure, tarieven en algemene voorwaarden

Bruikleenaanvragen dienen minimaal zes maanden voor de ingangsdatum van de bruikleen te worden ingediend, d.m.v. een schriftelijk verzoek gericht aan de algemeen directeur van NMVW, de heer Stijn Schoonderwoerd.

De aanvraag dient minimaal de volgende informatie te bevatten:

  • tentoonstellingsperiode
  • tentoonstellingsnaam
  • naam en adres van de instelling die de bruikleen aanvraagt
  • contactpersoon (naam, telefoon, postadres, e-mail)
  • actueel facility report van de instelling
  • objectenlijst met inventarisnummer en objectomschrijving

Voor alle bruiklenen wordt een handling fee berekend op basis van het aantal objecten. In voorkomende gevallen komen daar kosten bij voor restauratie en verpakking.

Raadpleeg voor de actuele tarieven en de algemene voorwaarden de documenten Bruikleenkosten (PDF) en Algemene bruikleenvoorwaarden (PDF).

Slimmer lenen

Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Afrika Museum onderschrijven de uitgangspunten van bruikleenverkeer binnen Nederland. Heldere en uniforme principes vereenvoudigen het bruikleenverkeer en maken het ook voor musea gemakkelijker om bruiklenen te vragen en te verstrekken.
Lees de uitgangspunten voor bruikleenverkeer binnen Nederland

Zoeken in database

Voor het zoeken van objecten in de collectie kunt u gebruik maken van de online database.

Informatie

Voor algemene informatie over de bruikleenprocedure kunt u mailen naar registrar@wereldculturen.nl.

Voor inhoudelijke informatie over objecten en advies bij objectkeuze, raadpleeg het Research Center for Material Culture.

Fotomateriaal

Op zoek naar bijzonder fotomateriaal? In onze collectie hebben we meer dan 300.000 foto's, dia's en negatieven uit meer dan 100 landen. De collectie is doorzoekbaar via de online database.

Een afbeelding bestellen kan via de online database of weborder@wereldculturen.nl. Persfoto's zijn op de perspagina te vinden.