Pacific Sunday - Museum Volkenkunde - Leiden
Pai Fala

Pacific Sunday AT HOME #3

Het recept voor Pai Fala, ook wel half moon pie genoemd, komt uit Samoa. Deze Polynesische eilandengroep ligt in de Stille Oceaan. Het oostelijke deel van de eilanden, Amerikaans Samoa, behoort tot Amerika. Het westelijke deel is zelfstandig. 

Ingrediënten

Vulling:

1 blik (560 gram) ananas

200 gram suiker

120 ml melk

1 eetlepel maizena

siroop van het blikje ananas

 

Deeg:

400 gram bloem

2 tl bakpoeder

75 gram boter in blokjes en op kamertemperatuur

240 ml kokosmelk

snufje zout

 

Extra benodigdheden: 

zeef

steelpan

2 aardappelschilmesjes

vork

lepel

kommetje

grote kom

deegroller

plat bord / bodem rond bakblik (doorsnede 22cm)

Pai Fala - Museum Volkenkunde - Leiden
Pai Fala

Bereiding: Vulling

Maak als eerste de vulling, zodat die kan afkoelen.  Open het blik ananas en laat de vulling in een zeef uitlekken. Vang de siroop op, die heb je nog nodig.  Doe de ananas in een kom en snij met twee mesjes kruislings de ananas in kleine stukjes.

Doe de maizena in een kom en leng dit aan met een beetje ananas-siroop. Roer dit met een vork tot een glad papje. 

Zet de pan op laag vuur. Doe de ananas, suiker en melk daarin en roer dat goed door.  Zet het vuur iets hoger en blijf goed roeren zodat de melk opwarmt en de suiker smelt. 

Voeg het maizena-papje toe. roer het nog zo'n 1 à 2 minuten goed door tot de maizena niet langer wit van kleur is en de vulling dikker wordt.

Doe het vuur uit, schenk de vulling in een kom het laat het afkoelen. 

Ananas kruislinks kleinsnijden
Ananas kruislinks kleinsnijden

Bereiding: Deeg

Doe het bloem, bakpoeder, zout en de stukjes boter in een beslagkom. Knijp met je handen door de bloem de blokjes boter fijn.  Voeg geleidelijk steeds wat kokosmelk toe en kneed het met je handen tot een stevige massa. Het deeg hoort wat plakkerig te zijn. Je hoeft het niet lang te kneden.

Verdeel het deeg in 5 gelijke stukken. Strooi wat bloem op het oppervlak waar je het deeg gaat uitrollen.  Rol een stuk deeg met een deegroller uit tot een ronde cirkel. Zorg dat het niet te dun wordt, anders scheurt het wanneer de vulling erin zit. 

Pak het bord en leg de uitgerolde deegcirkel erop. Als er wat deeg over de rand valt kan je dat met een mesje wegsnijden. Doe 2 à 3 eetlepels van de afgekoelde vulling in het midden van de deegcirkel. Er moet wat ruimte rondom de vulling overblijven.  Maak de randen van het deeg nat met water zodat je het dicht kunt plakken. Vouw het deeg dubbel, zodat de vorm van een halve maan ontstaat.

De randen kun je met de bolle kant van de vork dichtdrukken zodat je streepjes op de rand krijgt.  Prik met een vork wat gaatjes in de bovenkant, zodat de hete lucht straks kan ontsnappen. 

Druk de rand van het deeg dicht
Druk de rand van het deeg dicht

Bereiding: Oven

Bak de Pai Fala in een voorverwarmde oven op 190 graden in 35-40 minuten goudbruin. Laat ze eerst afkoelen voor je gaat eten, de vulling is heet!

Pai Fala
Pai Fala

Eet smakelijk!

Wil je met ons delen wat je gemaakt hebt? Deel je foto's online met #pacificsunday of tag ons in je bericht!

Bekijk de rest van de recepten hier op de overzichtspagina.

Taste of the Pacific, Insos Ireeuw
Taste of the Pacific, Insos Ireeuw