Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op vragen die ons regelmatig bereiken. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel hem dan via het contactformulier.

Wat zijn de openingstijden van het museum?

Het museum is van dinsdag t/m zondag van 10-17 uur geopend. Tijdens schoolvakanties en op sommige feestdagen zijn wij ook op maandag geopend. Klik hier voor het uitgebreide overzicht.

Welke maatregelen gelden nog in het museum?

  • Toegangstickets kun je alleen online kopen, waarbij je een dag en een tijdsslot kiest. We houden rekening met een verblijfsduur van gemiddeld twee uur. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een lange wachtrij staat bij de ingang. Dit geldt ook voor bv Museumkaarthouders of bij het gebruik van andere passen zoals CJP, collegekaart (studenten) etc. 
  • Je ticket(s) neem je geprint of op je smartphone mee naar het museum. Ook je Museumkaart (of andere kortingskaarten en –passen) moet gecontroleerd worden, dus neem die vooral ook mee.
  • In het museum kan alleen met pin of contactloos (mobiel) betaald worden.
  • Kom op tijd, maar ook niet te vroeg; dankzij het ticketsysteem kun je veilig en snel langs de kassa.
  • Bij binnenkomst kun je van de desinfecterende gel gebruikmaken. Verder is waar nodig een vaste looproute vastgesteld en zijn op de verschillende toiletten zeep en papieren handdoekjes aanwezig.
  • Voor algemene toegang tot het museum is het tonen van een coronatoegangsbewijs niet nodig. Wel dient dit te gebeuren specifiek voor toegang tot een evenement (zoals een lezing) én voor toegang tot het museumcafé.

Is het museum makkelijk bereikbaar?

Het museum ligt op enkele minuten lopen van Leiden Centraal Station. In de directe omgeving van het museum zijn diverse parkeermogelijkheden. Klik hier voor uitgebreide informatie.

Wat is er te zien?

Door het hele jaar heen zijn er naast een grote tijdelijke tentoonstelling, altijd meerdere kleine tentoonstellingen te bekijken. En natuurlijk is een bezoek aan onze vaste collectie ook altijd de moeite waard. Bekijk het complete aanbod van onze tentoonstellingen

Mag ik fotograferen in het museum?

Fotograferen is toegestaan zonder het gebruik van een flits of statief en alleen voor niet-commerciële doeleinden. Voor commerciële fotografie dien je contact op te nemen met de afdeling PR.

Rolstoel, rollator en scootmobiel?

Het museum is goed toegankelijk voor bezoekers die gebruikmaken van een rolstoel of rollator. De verschillende verdiepingen zijn per lift bereikbaar en de deuren openen automatisch. We beschikken over een beperkt aantal rolstoelen, waar kosteloos gebruik van kan worden gemaakt. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om het museum zelfstandig te bezoeken, bieden wij degene die je begeleidt gratis museumentree aan. Wij bieden de mogelijkheid om op het museumterrein te parkeren: neem hiervoor op de dag van je bezoek van tevoren even telefonisch contact op met het museum.

Het is helaas niet mogelijk het museum te bezoeken in een scootmobiel.

Mag ik mijn hond meenemen naar het museum?

Het meenemen van honden en overige (huis)dieren is niet toegestaan, met uitzondering van een assistentie-hond (SOHO-hond) of blindengeleidehond, mits deze is aangelijnd.

Worden er rondleidingen gegeven in het museum?

Op de groepsbezoekpagina en activiteitenpagina vind je alle mogelijke rondleidingen die in het museum gegeven worden. 

Kan ik met een groep het museum bezoeken?

Zeker! Groepen groter dan 10 personen krijgen zelfs korting. Je kunt ook een speciale rondleiding of workshop boeken voor een groep, zie de groepsbezoekpagina.

Hoe blijf ik op de hoogte van activiteiten, tentoonstellingen en leuke nieuwtjes?

Door je te abonneren op onze maandelijkse digitale nieuwsbrief en/of ons te volgen op FacebookTwitter of Instagram

Kan ik de museumcollectie digitaal bekijken?

Op onze online collectiesite kun je naast het overgrote deel van onze voorwerpen ook onze fotocollectie en meest recente aanwinsten bekijken. Je kunt er zoeken op 'nu te zien', cultuur, herkomstgebied en eerdere tentoonstellingen. 

Museum Volkenkunde vormt samen met het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrika Museum in Berg en Dal, het Nationaal Museum van Wereldculturen. Sinds 2017 werkt het Nationaal Museum van Wereldculturen nauw samen met het Wereldmuseum in Rotterdam. Op onze collectiesite kun je daarom ook de collecties van deze drie musea bekijken. 

Is het mogelijk om een ruimte te huren voor een vergadering of feest?

Jazeker! Bekijk voor alle mogelijkheden het overzicht op de zaalverhuurpagina.

Hoe kom ik aan persinformatie?

Alle persgerelateerde informatie is te vinden op de perspagina. Voor overige persvragen kun je contact met ons opnemen via pers@volkenkunde.nl.

Vacatures, stages of vrijwilligerswerk?

Alle vacatures staan op de vacaturepagina. Hier vind je ook informatie over de mogelijkheid om stage te lopen of om op vrijwillige basis in het museum aan de slag te gaan. 

Kan ik een voorwerp laten taxeren?

Nee, Museum Volkenkunde taxeert geen objecten. Hiervoor kun je terecht bij een veilinghuis of erkende taxateur in jouw regio.