Geschiedenis Museum Volkenkunde

Geschiedenis Museum Volkenkunde

Een van de oudste volkenkundige musea 

 

Museum Volkenkunde is een rijksmuseum, sinds 1935 gevestigd in het voormalig academisch ziekenhuis, een monumentaal pand aan de Singel in Leiden.

Het museum is ontstaan uit het Rijks Ethnographisch Museum dat is geopend in 1837. Museum Volkenkunde is daarmee een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. De ontstaansgeschiedenis van het museum is nauw verbonden met Koning Willem I, de eerst koning van Nederland. Hij stimuleerde het stichten van nationale instellingen ter bevordering van wetenschap en kunst en gaf geleerden de opdracht om collecties te verzamelen in China, Indonesië en Japan.

De arts Philipp Franz von Siebold heeft tussen 1823 en 1830, toen hij werkzaam was op de Hollandse handelsvesting Deshima (Nagasaki), een omvangrijke verzameling Japanse voorwerpen en kunstwerken bijeengebracht. In 1837 vormde deze Von Siebold collectie, samen met de collectie van het Koninklijk Kabinet der Zeldzaamheden de basis van het Rijks Ethnographisch Museum.   

Museum over mensen
Museum Volkenkunde is een museum over mensen. Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven, verschillen en zijn vaak cultureel bepaald. Wat ons verbindt zijn universele menselijke emoties. De objecten uit onze collectie vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal. Verhalen over liefhebben, rouwen, vieren, versieren of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.

Een wandeling door het museum opent je blik op de wereld. Van Bali tot Guatemala, van Oceanië tot de Noordpoolgebieden en van Mekka tot Djenné. In Museum Volkenkunde ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.