Collectie Museum Volkenkunde

Onze collectie

Nationaal Museum van Wereldculturen

De collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen is een samenvoeging van de collecties van het Tropenmuseum (Amsterdam), Afrika Museum (Berg & Dal) en Museum Volkenkunde (Leiden). Daarnaast bevat onze database de collectie van het Wereldmuseum (Rotterdam).

 Samen telt deze bijna 450.000 voorwerpen 260.000 fotografische beelden die behoren tot de rijks- of gemeentelijke collectie, en daarnaast zo'n 350.000 stuks documentair beeldmateriaal. 

Online collectie

Slechts een deel daarvan is te zien in de zalen van de vier musea. Op deze collectiesite wordt zo veel mogelijk gedeeld van wat in de depots wordt bewaard. De collectie is hier opgesplitst in objecten en foto’s, en bovendien gerelateerd aan personen & instellingen, tentoonstellingen, expedities en thema's.

Als gastcollectie is bovendien de collectie van het Museum Puri Lukisan uit Ubud te zien, met Balinese schilderijen en sculpturen.

Neem voor meer informatie contact met ons op via collectie@wereldculturen.nl.

Onze bibliotheek

Op zoek naar informatie over niet-Europese kunst, materiële cultuur en aanverwante voorwerpen? De bibliotheek van Museum Volkenkunde heeft een collectie van bijna 60.000 boeken, meer dan 1.000 tijdschriftenseries (waarvan 100 ongeveer nog steeds lopend), pamfletten en kaarten. Iedereen is welkom om deze collectie te raadplegen, maar uitlenen is helaas niet mogelijk. Er zijn wel faciliteiten om kopieën te maken. Wil je een specifieke publicatie raadplegen? Zoek deze op in de catalogus http://www.rmv.nl/rmvbooks/ en vraag het aan via bibliotheek@wereldculturen.nl.

Bezoekadres en openingstijden 

Research Center for Material Culture 

  • Boerhaavegebouw (gevestigd naast Museum Volkenkunde).
  • Steenstraat 1A
  • 2312 BS Leiden
  • T. 088 0042 907
  • E. bibliotheek@wereldculturen.nl
  • Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur