Bedevaart naar Mekka - Museum Volkenkunde
6 januari 2019

Bedevaart naar Mekka

Wat trekt pelgrims aan om naar Mekka te gaan?

Welke onvergetelijke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, op bestemming en na terugkomst?

Afgelopen | Deze tentoonstelling was tot 6 januari 2019 te zien in Museum Volkenkunde. 

Mekka is de plek waar je geweest moet zijn

Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plaats waar je één keer in je leven geweest moet zijn. Dagelijks richten moslims over de hele wereld zich in gebed tot de heilige stad. En jaarlijks ondernemen zo’n drie miljoen pelgrims de ‘hadj’, de bedevaart naar Mekka; al eeuwenlang een spiritueel ideaal dat alleen voor moslims toegankelijk is.

Onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis

Mekka is meer onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis dan je beseft. Honderdduizenden inwoners van het koninkrijk hebben de pelgrimstocht in het verleden gemaakt vanuit Indonesië, Suriname en Nederland. En nog steeds vervullen duizenden Nederlanders jaarlijks deze lang gekoesterde wens.

De Koran roept gelovigen op tot de hadj. De bedevaart is een religieuze plicht voor wie daartoe financieel en lichamelijk in staat is. Wat trekt de pelgrims? Welke verlangen drijft hen? Welke onvergetelijke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, op bestemming en na terugkomst?

Bezoekers krijgen door middel van reportages en prachtige voorwerpen een beeld van de hadj. Uitgangspunt is het verlangen dat jaarlijks de miljoenen bedevaartgangers drijft deze reis te ondernemen. 

Hiermee biedt Volkenkunde, als enige museum in Nederland met een dergelijke opstelling, de islam meer aandacht in de vaste tentoonstelling.