First Americans
Te zien tot en met 28 augustus 2022

First Americans

Eerbetoon aan inheemse veerkracht en creativiteit

FIRST AMERICANS, een expo waar de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord Amerika centraal staan. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen.

Vanaf de komst van de Europese kolonisten stonden de taal, kunst, leefgewoontes en religie van de inheemse gemeenschappen onder druk. Dankzij hun veerkracht en creativiteit zijn de inheemse gemeenschappen nog steeds bloeiend. Maar liefst 60 objecten worden -aan de hand van diverse thema’s- getoond in FIRST AMERICANS. Thema’s in de tentoonstelling zijn geschiedenis, veerkracht en de toekomst van de gemeenschap waarbij de nadruk op hun eigen interpretatie ligt.

Beeldvorming

16e-Eeuwse prenten uit de collectie tonen dat het Europese en Amerikaanse beeld van de oorspronkelijke inwoners vol stereotypering is. Kunstenaar Jacob Meders (Mechoopda/Maidu) heeft een serie nieuwe prenten (houtsneden) geproduceerd, die op deze vroege prenten reageren. 

Uitwisseling

Een belangrijk symbool is de wampum, een sieraad van aan elkaar geregen schelpen. Onder de invloed van de Europeanen werd deze symbolische rijkdom als geld gebruikt. Te zien is een nieuwe wampum ceintuur van Elizabeth James Perry (Wampanoag), die het belang van deze kunstvorm laat zien. 

Zelfrepresentatie

De foto’s van Caro Romero (Chemehuevi) tonen drie zelfbewuste vrouwen omringd door traditionele objecten uit hun cultuur. De afbeeldingen zijn glossy en eigentijds, maar verwijzen tegelijkertijd naar tradities. 

Activisme en veerkracht

In de 60-70’er jaren stond een nieuwe generatie inheemse activisten op, die internationale aandacht verwierven. We laten een bijzondere koperen riem zien van Greg Lewis (Pueblo of Acoma) die afkomstig is van de koperen buizen van de gevangenis op Alcatraz.

Muurschildering

Het eindpunt van FIRST AMERICANS is buiten de museummuren waar de metershoge muurschildering Yatika Starr Fields (Osage/Cherokee/Creek-Muskogee) te zien is. In zijn indrukwekkende en kleurrijke werk komen de inheemse cultuur, veerkracht en creativiteit samen.

Kunstenaars in de expositie

Sonny Assu (b. 1975), Liǥwildaʼx̱w of the Kwakwaka’wakw Nations 
Jamison Chas Banks (b. 1978), Seneca-Cayuga-Cherokee 
Nathan Begaye (1969-2010), Hopi-Navajo 
Christi Belcourt (b. 1966), Mischif (Métis)
Yatika Starr Fields (b. 1981), Osage/Cherokee/Muscogee-Creek 
Leah Mata Fragua, Northern Chumash
Jason Garcia-Okuu Pin (b.1973), Santa Clara Pueblo
Steven Paul Judd, Kiowa-Choctaw 
Fred Kabotie (1900-1986), Hopi Pueblo
Greg Lewis, Acoma Pueblo 
Jacob Meders (b.1977), Mechoopda/Maidu 
Shelley Niro (b. 1954), Kanienʼkehá꞉ka (Mohawk), 
Jamie Okuma (b.1977), Luiseño/Shoshone-Bannock 
Virgil Ortiz (b.1969), Cochiti Pueblo 
Elizabeth James Perry (b.1977), Wampanoag Tribe of Gay Head-Aquinnah 
In Progress: Katrina Ducheneaux, Selena Rushman, Eliza Kingbird, Metahna Steeprock,  Keira Matthews,  Rozalina Hunt, Alyssia White, Anishinaabe, Leech Lake Reservation. 
Cara Romero (b.1977), Chemehuevi 
Diego Romero (b.1964), Cochiti Pueblo
Melinda Schwakhofer, Mvskoke and Austrian-American, 
Skawennati, Kanienʼkehá꞉ka (Mohawk)
Hulleah Tsinhnahjinnie (b. 1954), Taskigi/Dine’, 
Awa Tsireh (Alfonso Roybal) (1898-1955), San Ildefonso Pueblo 
Tomas Vigil (1889-1960), Tesuque Pueblo

Leiden 400

In 2020 herdacht Leiden dat 400 jaar eerder een groep Pilgrims vanuit Leiden op het schip de Mayflower vertrok om een kolonie te stichten. Diverse Leidse instellingen besteedden aandacht aan deze gebeurtenis, waaronder Museum Volkenkunde. Voor het gehele programma: www.leiden400.nl

Leiden 400

Ontdek meer

azteken
Nu te zien: Dé expo van 2021

Azteken

De Azteken: een van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis.

Link
Omar Droomreizen Leiden
Expo

Droomreis | Borduurwerken van Leidse kinderen

Bekijk deze kleine kleurrijke expo met de geborduurde verbeeldingen van droomreizen gemaakt door Leidse basisschool kinderen.
Link
Australische kunst
Expo

Australische kunst

Na sluiting van het Aboriginal Art Museum in Utrecht is de collectie overgegaan naar het NMVW. Een selectie van die collectie is nu te zien in Museum Volkenkunde.
Link