First Americans
Te zien vanaf 15 mei 2020

FIRST AMERICANS - eerbetoon aan inheemse kracht en creativiteit

FIRST AMERICANS, een expo waar de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord Amerika centraal staan. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraren, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen.

Vanaf de komst van de Europese kolonisten stonden de taal, kunst, leefgewoontes en religie van de inheemse gemeenschappen onder druk. Dankzij hun veerkracht en creativiteit zijn de inheemse gemeenschappen nog steeds bloeiend. Maar liefst 60 objecten worden -aan de hand van diverse thema’s- getoond in FIRST AMERICANS.

Beeldvorming

16e-Eeuwse prenten uit de collectie tonen dat het Europese en Amerikaanse beeld van de oorspronkelijke inwoners vol stereotypering is. Kunstenaar Jacob Meders (Mechoopda/Maidu) heeft een serie nieuwe prenten (houtsneden) geproduceerd, die op deze vroege prenten reageren. 

Uitwisseling

Een belangrijk symbool is de wampum, een sieraad van aan elkaar geregen schelpen. Onder de invloed van de Europeanen werd deze symbolische rijkdom als geld gebruikt. Te zien is een nieuwe wampum ceintuur van Elizabeth James Perry (Wampanoag), die het belang van deze kunstvorm laat zien. 

Zelfrepresentatie

De foto’s van Caro Romero (Chemehuevi) tonen drie zelfbewuste vrouwen omringd door traditionele objecten uit hun cultuur. De afbeeldingen zijn glossy en eigentijds, maar verwijzen tegelijkertijd naar tradities. 

Activisme en veerkracht

In de 60-70’er jaren stond een nieuwe generatie inheemse activisten op, die internationale aandacht verwierven. We laten een bijzondere koperen riem zien van Greg Lewis (Pueblo of Acoma) die afkomstig is van de koperen buizen van de gevangenis op Alcatraz.

Muurschildering

Het eindpunt van FIRST AMERICANS is buiten de museummuren waar de metershoge muurschildering Yatika Starr Fields (Osage/Cherokee/Creek-Muskogee) te zien is. In zijn indrukwekkende en kleurrijke werk komen de inheemse cultuur, veerkracht en creativiteit samen.

Kunstenaars in de exposities

De tiental inheemse kunstenaars zijn afkomstig uit diverse gemeenschappen van Amerika (o.a. Mohawk, Wampanoag, Chemehuevi, Navajo/Hopi). De werken, bestaand of in opdracht gemaakt, getuigen van een enorme diversiteit. Ieder kunstwerk wordt van context voorzien door een selectie historische objecten uit de eigen collectie: kleding, tekeningen, wapens, sieraren, keramiek en gebruiksvoorwerpen. De deelnemende kunstenaars zijn: Jacob Meders, Hulleah J. Tsinhnahjinnie, Virgil Ortiz, Jamie Okuma, Shelley Niro, Cara Romera, Yatika Starr Fields, Elisabeth Perry en Sonny Assu. 

Leiden 400

In 2020 herdenkt Leiden dat 400 jaar eerder een groep Pilgrims vanuit Leiden op het schip de Mayflower vertrok om een kolonie te stichten. Diverse Leidse instellingen besteden aandacht aan deze gebeurtenis, waaronder Museum Volkenkunde. Voor het gehele programma: www.leiden400.nl

Leiden 400