Midden- en Zuid-Amerika - Museum Volkenkunde
Vaste tentoonstelling

Midden- en Zuid-Amerika

Maya’s, Azteken, Amazone volken en Inca’s

Kom meer te weten over deze eeuwenoude culturen met ieder een eigen legendarische geschiedenis.  

Speel zelf het eeuwenoude balspel Pok-Ta-Pok!

In de tentoonstellingszalen die gewijd zijn aan de culturen van Midden- en Zuid-Amerika kom je ogen te kort. Je kunt hier ook testen hoe het met jouw balvaardigheid zit. Het eeuwenoude heupbalspel mag je namelijk zelf uitproberen. Meer dan zomaar een spelletje, zal blijken. Er waren verschillende soorten balspelen in Midden-Amerika. Die hadden behalve een sportieve ook een religieuze betekenis. Het speelveld voerde symbolisch naar de onderwereld. Daar traden volgens de Maya twee half goddelijke broers in het krijt tegen de Heren van de Dood. 

Hoofdtooien van de oorspronkelijke bewoners van de Amazone

Verder zie je hier hoofdtooien van de oorspronkelijke bewoners van de Amazone. Gemaakt van vogelveren en keverschildjes en van een kleurrijke schoonheid. Verbaas je over de voorwerpen uit de Inca cultuur en een vitrine vol keramiek zoals de stijgbeugelkruiken: als je ze ziet begrijp je meteen waar de naam vandaan komt.

Día de los Muertos

Het meest opvallende in deze tentoonstellingszalen is vast en zeker de opstelling met de manshoge musicerende skeletten. 
Het verhaal hierachter: Día de los Muertos, het Allerheiligenfeest, wordt in november in Midden- en Zuid-Amerika gevierd. De mensen geloven dat de zielen van overledenen tijdelijk terugkeren op aarde om familie te bezoeken. Met name in Mexico is het een uitbundig feest. Papier-maché skeletten, kleurrijke kostuums en schedeltjes van suiker tekenen het straatbeeld.

Wil je zelf door de Midden- en Zuid-Amerika collectie struinen? Klik hier.