kleurpotloden

Kleurplaten

Lekker kleuren met deze kleurplaten

Hou jij ook zo van kleuren? Download de kleurplaten op deze pagina en ga lekker aan de slag! Lees de bijbehorende verhalen en kom meer te weten over het stoere masker en het mooie sterpatroon.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: 10-60 minuten

Moeilijkheidsgraad: *

Kleur dit stoere masker

Dit is een kleurplaat van een Mexicaans masker. Het stelt een jaguar voor. Deze jaguar heet Tepeyollotl. Al eeuwen lang verkleden mensen in Mexico zich, tijdens speciale feesten, als jaguars.

Jaguar of tijger?

Toen de Spanjaarden, die lang geleden als eerste Europeanen in Mexico aankwamen, deze feestende mensen zagen in hun jaguar kostuums, dachten zij dat het een tijger moest voorstellen. Zij hadden immers nog nooit een jaguar gezien! Ze noemden hem ‘el Tigre’ (de tijger). Deze naam wordt nog steeds gebruikt maar is dus eigenlijk een foutje.

Mensen verkleden zich in Mexico als jaguars omdat ze hem bewonderen om zijn kracht en behendigheid. Maar ze zijn ook wel een beetje bang voor hem. In de tijd van het Azteekse rijk droegen de meest dappere soldaten, de jaguarkrijgers, de huid van een jaguar en een jaguarkop als een maskerhelm op het hoofd.

Weet je: vanaf 5 augustus kun je in de tentoonstelling AZTEKEN in Museum Volkenkunde in Leiden van alles te weten komen over dit bijzondere volk.

Masker uit de collectie

Dit masker is gemaakt door Salvas Rendon, een maskermaker uit Olinalá, een plaats in Mexico, zo’n 250 kilometer ten zuidwesten van Mexico Stad.
In deze streek is de dans van de tijger ("Traje del danzante del Tigre, con máscara) een zeer geliefde dans.

De dans van de tijger was waarschijnlijk in pre-columbiaanse tijden (voor de komst van Columbus dus) een dans, die voorspoed bij de landbouw (en jacht) moest brengen. De tijger was toen een jaguar. Als alle volksdansen in het huidige Mexico is hij nu een vermenging van inheemse en Europese elementen. Het is een groepsdans, waarbij een tijger voor de heer gevangen moet worden: allerlei figuren, zoals drijvers - dokters - een oude vrouw, vogels, herten, honden etc. dansen er een rol. De uitvoering verschilt plaatselijk en is vaak komisch van aard.

Het plaatsje Olinalá staat bekend om de mooie lakwerk-tijgermaskers, zoals deze. De snor en oogharen zijn gemaakt van de haren van een wild zwijn.

jaguarkostuum

Kleuren tot je sterretjes ziet

Dit is een kleurplaat van een sterpatroon, ontworpen door Goossen Karssenberg. Een patroon is pas een patroon als er regelmaat in zit en oneindig door kan gaan. Overal kom je patronen tegen. Kijk maar eens naar kleding, behang of een mozaïek.

Mozaïek is een kunstvorm waarbij je met kleine steentjes een grote afbeelding maakt. In islamitische landen vormen deze mozaïeken vaak geometrische patronen. Een geometrisch patroon is opgebouwd uit meetkundige figuren, zoals een driehoek, cirkel, rechthoek.

Binnen de islam is het niet toegestaan om mensen en dieren af te beelden. Daarom zie je in islamitische kunst veel patronen.

tegelpatroon
Dit patroon was in het Tropenmuseum te zien bij de toenmalige tentoonstelling ZieZo Marokko.

Hoe kleur je een patroon in?

Je begint met het kleuren van de ster. Dat is het midden van je patroon. Als je een ster rood maakt en de volgende ster blauw, dan moet je dat doorzetten en de sterren om en om rood en blauw kleuren. Je mag ook meer kleuren gebruiken, als er maar een regelmaat in zit. De kleuren moeten dus steeds in dezelfde volgorde terugkeren.

Veel succes en plezier!

Mooi versierde deuren

Deze twee mooi versierde deuren gaven ooit toegang tot de binnenplaats van een huis in Marrakech, een grote stad in Marokko. Op de deuren is een patroon uitgesneden dat in verschillende kleuren beschilderd is. We noemen dit een geometrisch patroon omdat het is opgebouwd uit meetkundige figuren, zoals cirkels, driehoeken, vierkanten, etc.

Dit patroon is opgebouwd uit stermotieven. (Motief is een ander woord voor figuur en wordt gebruikt als figuren zich herhalen en zo betekenis krijgen.) Het centrale motief op de bovenste helft van de deuren is de achtpuntige ster. Aan de zijkant zie je kleinere achtpuntige stermotieven in een vierkant. Het motief van de achtpuntige ster herhaalt zich op de onderste helft van de deuren.

Marokkaanse-deur
TM-3833-299a