vrijheidsvogel keti koti

Maak je eigen vrijheidsvogel

Wat betekent vrijheid voor jou? Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, die kunnen gaan waar ze willen. Maak je eigen vrijheidsvogel in deze activiteit en leer over Keti Koti. 

Over de activiteit

Duur van de activiteit: ongeveer 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐

Over Keti Koti

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken' in de Surinaamse taal Sranantongo. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de afschaffing van slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. De naam verwijst naar de boeien waarmee tot slaafgemaakte mensen vast werden gezet. Veel Surinamers en Antillianen die nu in Nederland wonen, hebben voorouders die tot slaaf gemaakt zijn. Ze moesten werken op suiker- en koffieplantages in Nederlandse kolonies. De slaven waren eigendom van de plantagehouder. Ze konden niet zelf bepalen waar, hoe en met wie ze leefden. De slavernij werd officieel afgeschaft op 1 juli 1863, pas 10 jaar later waren alle tot slaafgemaakten vrij. Wist je dat 1 juli in Suriname een nationale feestdag is, daar heet deze dag: De Dag der Vrijheden.

Wat betekent vrijheid voor jou? Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, die kunnen gaan waar ze willen. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels. Mensen die tot slaafgemaakt waren, wilden net als die vogels wegvliegen, hun vrijheid tegemoet. Sommigen dachten dat de ziel na hun dood in de vorm van een vogel naar Afrika zou terug vliegen, terug naar de voorouders. 

Maak je eigen vrijheidsvogel

Maak met de handout een vrijheidsvogel van geruite pangi stoffen. Pangi is een Surinaams woord voor een doek die als kledingstuk wordt gedragen. Het is meestal een felgekleurde geruite katoenen stof. Vaak versierd met figuren en borduursels. Op Keti Koti dragen mensen zo'n doek om hun voorouders die voor vrijheid hebben gevochten te eren.

Workshop Vogel

Download de hand-out hieronder en bekijk het instructiefilmpje. 

Het concept van de vrijheidsvogel is in samenwerking ontwikkeld met Stichting Kunsteducatie de Rode Loper op school en kunstenaar Hedwig van Onna.

Voor meer leuke thuisactiviteiten, kijk hier