Australische kunst
Te zien tot en met 20 juni 2021

Australische kunst

De start van deze expositie is niet toevallig: precies een jaar nadat de deuren van de oude locatie, het Aboriginal Art Museum Utrecht  -AAMU-  definitief dicht gingen, opent nu in Museum Volkenkunde deze tentoonstelling.

De collectie van zo’n 800 hedendaagse werken plus de bibliotheek, uniek in Europa, is overgedragen aan de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. En vanaf 15 juni is er een selectie van de complete verzameling van het Aboriginal Art Museum in Leiden te zien.

In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstuitingen te zien met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zijn er enkele sculpturen en manden opgesteld.

De Droom
Om die kunstuitingen niet alleen te bewonderen maar ook te begrijpen, is het nodig iets van de Aboriginal cultuur en van het belangrijke begrip van ‘de Droom’ te kennen. De Droom is de blauwdruk voor het leven. Alles dat je moet weten over het verleden om vandaag te kunnen leven en een succesvolle toekomst tegemoet te gaan, zit vervat in de Droom. Hierdoor zijn verschillende Aboriginal-gemeenschappen niet alleen met elkaar maar ook met de hemel en aarde, flora en fauna en het landschap verbonden. De Droom loopt dan ook als een rode draad door de verschillende kunstuitingen. Veel schilderingen zijn een soort landkaarten en het perspectief is dan ook vaak van bovenaf, zogenaamd vogelvluchtperspectief.
Andere belangrijke thema´s uit de Aboriginalkunst zijn (koloniale) geschiedenis en de actualiteit.

De Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen heeft de intentie de samenwerking (gestart door het Aboriginal Art Museum) met de Australian National Gallery voort te zetten. Een onderdeel daarvan is de afspraak dat hier elke twee jaar een Aboriginal curator stage loopt. Verder geldt er een ruimhartig bruikleenbeleid voor deze collectie. Zo opent er binnenkort een expositie met tien werken uit de verzameling in het Haagse Ministerie van Financiën.