Mieren lezing
11 juni 2023

Familielezing | De mierenproef

De mierenproef: een overgangsritueel naar volwassenheid

In deze lezing leer je over een oude Surinaamse traditie: de mierenproef. Sherlien Sanchez, geboren in Suriname, vertelt over dit oude gebruik wat zij op haar beurt weer leerde van haar moeder. De mierenproef leert jongeren om te gaan met pijn door gevlochten matjes met stekende mieren tegen het lichaam aan te drukken. Ze moesten dan proberen om geen kick te geven! In de grotemensenwereld kan het leven nou eenmaal pijn doen.

Daarom leer je bij de overgang van jongen naar man of van meisje naar vrouw al vroeg om te gaan met "pijn". Dat hoort in de grotemensenwereld. Pijn is geen taboe, maar hoort bij het leven. Maar hoe ga je hiermee om? Vooraf en tijdens het ritueel werd je door ouderen ondersteunt en aangemoedigd, dat je het aankon, dat je deze pijn ging overwinnen en dat de pijn ook weer overging.

Sherlien vertelt tijdens deze lezing over het ritueel en hoe de mieren deze jongeren hielpen om zich voor te bereiden op hun volwassen leven. Het ritueel wordt vandaag de dag niet zo vaak meer uitgevoerd, omdat de kinderen vaak naar school gaan in de stad, ver van het oerwoud. Het verhaal en de gedachte achter de mierenproef leeft nog wel voort door mensen als Sherlien die het weer met ons delen.  

Zondag 11 juni | 13:15-13:45 | gratis activiteit | op basis van beschikbaarheid | Grote Zaal

Over de spreker

Sherlien Sanches is geboren in Suriname van een Inheemse (Karinha) moeder en Afro Surinaamse vader. Met haar eigen organisatie “A Touch of Spirit” organiseert zij evenementen voor organisaties die een sociaal en maatschappelijk impact genereren. Zij is museumdocent bij het Tropenmuseum en een cultuurdrager die werkt aan meer zichtbaarheid en erkenning van de Inheemse gemeenschappen in Nederland en Suriname.   Zo vertelt zij graag over de traditionele ceremonie die haar moeder heeft meegemaakt tijdens overgang van jong meisje naar volwassenheid. Daarbij gebruiken de Inheemsen wespen of mieren om deze ceremonie in te leiden. Haar moeder heeft deze ceremonie meegemaakt en daar gaan zij over in gesprek met haar moeder.

	Portret
Sherlien Sanches