azteken-lezing
5 september 2021

Lezing: Azteekse rituelen

Op 5 september vindt de eerste hybride lezing "Azteekse rituelen" plaats in Museum Volkenkunde.

Deze lezing wordt gegeven door Maarten Jansen - Emeritus hoogleraar Archeologie en Etnohistorie van Midden-Amerika

Ben je fysiek in het museum? Dan kan je gewoon aanschuiven!

Voor een digitale aanwezigheid vragen we een bijdrage van €3,- maar ontvang dit bedrag retour bij aankoop van een entree ticket!

Wegens een uit voorzorg ingelaste quarantaine, zal Maarten Jansen fysiek niet aanwezig zijn op zondag. De lezing is echter ook in het museum digitaal te volgen middels een groot scherm. Ook kunnen er vragen gesteld worden. 

De Azteekse godenwereld was dichtbevolkt. Er waren tientallen goden en veel natuurelementen, zoals bergen, grotten en meren, maar ook planten konden heilig zijn. Zij stonden vaak centraal bij rituelen. Mensenoffers als onderdeel van de Azteekse godsdienst zijn door de Spanjaarden in detail beschreven. Maar wat is betrouwbare informatie en wat is koloniale propaganda in de Spaanse verslagen? In deze lezing volgen we de ontwikkeling van de Spaanse interpretaties van de Azteekse offers en vergelijken die met de informatie uit de voorkoloniale beeldhandschriften (codices) van de inheemse Mexicaanse volken zelf.

Praktische informatie

Wanneer:  5 september
Tijd: 12.00 - 13.00 uur
Door:  Maarten Jansen - Emeritus hoogleraar Archeologie en Etnohistorie van Midden-Amerika, Universiteit Leiden
Voor: De lezing is bedoeld voor volwassenen.

Prijs: €3,- voor een digitale deelname per lezing. In de bevestigingsmail ontvang je ook een code waarmee je dit bedrag als korting kunt verzilveren op de museumentree. Geldig t/m 20 februari 2022.

maarten-jansen
Maarten Jansen
:host { --enviso-primary-color:#00AAA0; --enviso-secondary-color:#00AAA0; font-family: Arial; } enviso-ticket-item:nth-child(8){ display: none !important; } enviso-ticket-item:nth-child(9){ display: none !important; } enviso-ticket-item:nth-child(10){ display: none !important; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

In het museum en online

De lezing in het museum volgen: op de dag van de lezing kun je je bij aankomst in het museum inschrijven bij de balie vanaf 10:00 uur. Er zijn 50 plekken beschikbaar, inschrijven kan zolang er ruimte is.


De lezing online volgen: voor digitale deelname vragen we €3,-. Een ticket kopen kan hierboven. In de bevestigingsmail staat de link waarop de lezing is te bekijken op 5 september a.s. Daarnaast staat in de bevestigingsmail een kortingscode waarmee je dit bedrag als korting kunt verzilveren op de museumentree, wanneer je de tentoonstelling wilt bezoeken.