zonnesteen
30 januari 2022

Lezing: De Zonnekalender

Kom naar de lezing De Zonnekalender door Iván García-Romero op de Zondagse Special op 30 januari bij de AZTEKEN tentoonstelling. 

De Zonnekalender of Zonnesteen kom je op de expo tegen als 3D- print. De grote ronde steen vol inscripties is het Azteekse systeem om de tijd te meten. Het werd bijvoorbeeld gebruikt om data van belangrijke feesten vast te stellen, te zaaien en te oogsten. De Azteekse kalender vertelt veel over het wereldbeeld van de Azteken. Als traditioneel kunstobject wijst het op de verbinding tussen mens en het heilige. Hier staat het concept van tijd centraal. Tijd, zoals de Nobelprijswinnaar Octavio Paz zei, was voor de Azteken niet iets abstracts. Het was iets levends, een substantie dat wordt geboren, het groeit, het vergaat en wordt opnieuw geboren. En het is meer: voor de Azteken keren kosmische tijdperken –bekend als “Soles” (Zonnen)–  terug. In deze lezing duiken we in de betekenis van de Azteekse Zonnesteen als traditionele kunst en zijn relatie tot mythen, heilige symbolen en de maatschappij 

Praktische informatie

Wanneer:  30 januari 2022
Tijd: 12.00 - 13.00 uur
Door:  Iván García-Romero
Voor: De lezing is bedoeld voor volwassenen.
 

De lezing is zowel in het museum als thuis live online te volgen.

Iván García-Romero
Iván García-Romero

In het museum en online

De lezing in het museum volgen: op de dag van de lezing kun je je bij aankomst in het museum inschrijven bij de balie vanaf 10:00 uur. Er zijn 50 plekken beschikbaar, inschrijven kan zolang er ruimte is.
De lezing online volgen: de lezing kan live online gevolgd worden door hier een ticket voor te kopen, waarna je een email met link ontvangt. Houd deze pagina in de gaten, meer informatie over het aanschaffen van een ticket wordt hier later bekend gemaakt.
Prijs: Gedurende de looptijd van de grote Azteken tentoonstelling geldt er een toeslag van 3 euro op de museumentree. Bezoekers die de lezing in het museum bijwonen hebben deze toeslag reeds betaald en kunnen de lezing gratis op locatie volgen (indien er plek is). Het online volgen kost 3 euro. Wanneer je een online ticket voor een lezing hebt gekocht, ontvang je in de mail een code waarmee je dit bedrag later als korting kunt verzilveren op de museumentree, wanneer je de tentoonstelling wilt bezoeken.