zonnesteen
30 januari 2022

Lezing: De Zonnekalender

Let op: deze lezing kan wegens omstandigheden helaas niet plaatsvinden op 30 januari. We zoeken momenteel naar een nieuwe datum en zullen deze hier laten weten wanneer deze gevonden is.
-------------------------

De Zonnekalender of Zonnesteen kom je op de expo tegen als 3D- print. De grote ronde steen vol inscripties is het Azteekse systeem om de tijd te meten. Het werd bijvoorbeeld gebruikt om data van belangrijke feesten vast te stellen, te zaaien en te oogsten. De Azteekse kalender vertelt veel over het wereldbeeld van de Azteken. Als traditioneel kunstobject wijst het op de verbinding tussen mens en het heilige. Hier staat het concept van tijd centraal. Tijd, zoals de Nobelprijswinnaar Octavio Paz zei, was voor de Azteken niet iets abstracts. Het was iets levends, een substantie dat wordt geboren, het groeit, het vergaat en wordt opnieuw geboren. En het is meer: voor de Azteken keren kosmische tijdperken –bekend als “Soles” (Zonnen)–  terug. In deze lezing duiken we in de betekenis van de Azteekse Zonnesteen als traditionele kunst en zijn relatie tot mythen, heilige symbolen en de maatschappij.

Praktische informatie

Wanneer Nog onbekend - Deze lezing kan wegens omstandigheden helaas niet plaatsvinden op 30 januari. We zoeken momenteel naar een nieuwe datum en zullen deze hier laten weten wanneer deze gevonden is.
Tijd: 12.00 - 13.00 uur
Door:  Iván García-Romero: programmamaker en ontwikkelaar van kunst- en cultuurprojecten vanuit multicultureel en -disciplinair perspectief.
Voor: De lezing is bedoeld voor volwassenen.

De lezing is zowel in het museum als thuis live online te volgen.

Iván García-Romero
Iván García-Romero

In het museum en online

De lezing in het museum volgen: De lezing is in het museum gratis te volgen wanneer je een geldig museum entreebewijs hebt voor die dag. Het is niet mogelijk om te reserveren voor de lezing, op de dag zelf kun je gewoon inlopen voor aanvang van de lezing, zolang er stoelen vrij zijn. In totaal zijn er 50 plekken beschikbaar.
* Let op: Vanwege de regels vanuit de overheid is het nodig om een geldig coronatoegangsbewijs i.c.m. een identiteitsbewijs te tonen bij museumentree.


De lezing online volgen: de lezing kan live bekeken worden op de nog te bepalen datum op deze pagina.

Kun je op dat moment niet kijken? Geen probleem! De lezing zal naderhand ook toegevoegd worden aan het overzicht met alle online lezingen