Maori Weekend Museum Volkenkunde Leiden
6 mei 2018

MAORI weekend

Om de bijzondere band tussen het museum en de Maori te vieren worden er twee dagen lang, samen met de overgekomen Maori, activiteiten georganiseerd waarin je alles te weten komt over de cultuur en deze bijzondere samenwerking. Het Museum heeft een uiterst bijzondere en nauwe relatie met de Maori uit Nieuw Zeeland en Engeland. 

Waka varen | Demonstratie

De waka is bij uitstek een symbool van Maori-identiteit. Tijdens deze demonstratie varen studenten van roeivereniging Njord op ceremoniële wijze met de waka langs het Museum, door de Singel. De studenten zijn speciaal opgeleid door Maori roeiers om met de waka te varen, en let dus goed op welke technieken en commando’s zij hierbij gebruiken. Aansluitend kun je zelf een workshop waka peddelen volgen en met de waka over de Singel varen.

Buiten op het museumterrein / demonstratie 12.00-12.15 uur | workshop doorlopend tussen 12.30 – 16.15 uur

Droog peddelen | Workshop

Heb je nog geen zwemdiploma, maar wil je wel de waka leren peddelen? Dan kun je meedoen aan de workshop droog peddelen. Droog op land, maar wel langs het water.

Gratis activiteit/ op basis van beschikbaarheid / Alle leeftijden / Buiten op het Museumterrein / Doorlopend tussen 12.30 en 16.15 uur

Maori weekend. Waka peddelen workshop.

Haka | Workshop

Weet jij wat de haka is? Heb je het bijvoorbeeld al eens gezien voor de start van een wedstrijd van een rugbyteam uit Nieuw-Zeeland? De imponerende Maori-Haka is een combinatie van zang en dans, met stampende voeten, rollende ogen en uitgestoken tong. Hoe je dit doet en wat het betekent? Dat leer je van een echte Maori danser.

Gratis activiteit/ op basis van beschikbaarheid/ Vanaf 6 jaar / Buiten op het Museumterrein / 12.30-13.00 uur, 13.30-14.00 uur, 14.30-15.00 uur en 15.30-16.00 uur

Museum Volkenkunde. Haka workshop. Maori weekend 2018.

Poi ballen maken & Poi dans | Workshop

Krijg alle trucs en moves onder de knie om zelf Poi ballen te maken en er mee te dansen. Poi ballen zijn een soort jongleerballen aan een touwtje, gemaakt van papier en plastic tasjes, waarmee je de Poi dans doet. Onder begeleiding maak je je eigen Poi bal en leer je aansluitend de Poi dans.

Gratis activiteit/ op basis van beschikbaarheid/ Vanaf 6 jaar / Leestafel Museumcafé / 13.30-14.00 uur met aansluitend 14.00-14.15 Poi dans en 15.30-16.00 uur met aansluitend 16.00-16.15 uur Poi dans

Maori weekend. Po ballen.

Muziekinstrumenten | Workshop

Van lange trompet (Pūtātara), schelptrompet (Pūkāea) tot delicate fluit (Kōauau); leer een echt Maori muziekinstrument bespelen.

Gratis activiteit/ op basis van beschikbaarheid/ Vanaf 6 jaar/ Wereld Lab Atelier / 14.00-14.30 uur, 15.00-15.30 uur en 16.00-16.30 uur

Museum Volkenkunde, Maori weekend, muziekworkshop.

Maori sieraad | Workshop

Maak zelf een van de twee Maori symbolen “Hei matau” of “Koru” in een sieraad. Je hoeft geen professional te zijn om zelf dit sieraad te ontwerpen met zilverklei.

€ 5,- p.p. inschrijven/verkoop bij de kassa (op=op)/ 16 deelnemers per workshop/ Alleen volwassenen/ Wereld Lab Atelier/ 14.00-15.30 uur (vanaf 12.00-13.30 uur demonstratie bij de entreebalie.

Maori weekend. Poi ballen.

Actionsongs | Workshop

Waiata- ā-ringa of ”action song” zijn liedjes waarvan de tekst door bewegingen uitgebeeld wordt. Tijdens de workshop leer je de betekenis van action songs en hoe je deze moet uitvoeren.

Gratis activiteit/ op basis van beschikbaarheid/ Vanaf 6 jaar  / Wereld Lab Gameruimte / 13.30-14.00 uur, 14.30-15.00 uur en 15.30-16.00 uur

Museum Volkenkunde, actionsongs.

Tī Rākau | Activiteit

De Tī Rākau is een spel waarmee stokjes ritmisch van de een naar de andere persoon worden gegooid en getikt. Dit wordt steeds moeilijker naarmate de snelheid toeneemt. De truc is om de stokjes niet te laten vallen. In het verleden oefenden krijgers zo hun coördinatie en snelheid. Ga de uitdaging aan en train jouw skills als een echte krijger.

Gratis activiteit/ op basis van beschikbaarheid / Vanaf 6 jaar / Omloop 1e etage / Doorlopend tussen 12.00-16.15 uur

Maori weekend. Ti rakau.

Tā moko | Activiteit

Tā moko is het Maori woord voor tatoeage, een permanente versiering op het lichaam en het gezicht. Tattoos staan voor de sociale status, de familiegeschiedenis en voor de persoonlijke identiteit. Leer meer over de motieven en designs achter deze versieringen en krijg je eigen tijdelijke tā moko aangemeten. 

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid / Vanaf 5 jaar / Omloop 1e etage / Doorlopend tussen 12.00 en 16.15 uur.

Maori weekend. Ta moko.

Samenwerking tussen twee culturen | Talk

Maori, roeivereniging Njord en het Museum hebben een unieke samenwerkingsband. Hoe bijzonder is dat en hoe is deze unieke band eigenlijk tot stand gekomen? Farideh Fekrsanati, restaurator bij Museum Volkenkunde, vertelt je er samen met Anne Wiebe Hoekstra, van roeivereniging Njord, alles over.

Gratis activiteit/ alle leeftijden/ Grote Zaal / 13.30-14.00 uur

Maori weekend. Samenwerking tussen twee culturen.

Dierbare schatten: Maori kunst en cultuur | Rondleiding

Onze conservator Oceanië Wonu Veys neemt je in de rondleiding mee langs objecten die vertellen over de dynamiek van de Maori cultuur en de rijkdom aan voorwerpen. In de Oceanië-zaal vind je o.a. de hedendaagse Maori identiteit, tatoeage en boten bouwen en varen terug.

Gratis activiteit/ Vanaf 8 jaar/ Verzamelen bij de entreebalie/ 14.30-15.00 uur en 15.30-16.00 uur

Maori weekend. Rondleiding dierbare schatten.

Verhaal op zaal ‘Kiwi’  | Familieverhaal

De kiwi is een vogel die van nature alleen voorkwam in Nieuw-Zeeland en kreeg zijn naam van de Maori. Maar wist je dat de kiwi ooit hoog in de toppen van de bomen leefde? Op een dag verloor hij zijn vleugels en redde hij het bos. Kom luisteren naar dit bijzondere verhaal in de Oceanië-zaal.

Gratis activiteit/ Alle leeftijden/ Verzamelen bij de entreebalie/ 13.00-13.30 uur, 14.00-14.30 uur en 15.00-15.30 uur

Museum Volkenkunde. Maori weekend, kiwi.

Te Hono Ki Aotearoa (2012) | Documentairefilm

De makers van de documentaire Te Hono Ki Aotearoa Luit en Jan Bieringa zijn in Nederland. Deze documentaire kijkt naar de geschiedenis van de waka en volgt het bouwproject van de waka’s, die speciaal voor het Museum zijn gemaakt, van begin tot eind.

Gratis activiteit/ Alle leeftijden (Engels zonder ondertiteling)/ Galerij China/ doorlopend (duur 90 minuten)

 

Te Hono ki Aotearoa, Maori weekend.

Kapa haka | Optreden

Kapa haka is een Maori-term voor opvoeringen die bestaan uit haka, waiata (gezang), poi en action songs, waarbij de dansers in rijen staan. Sluit de dag af met dit indrukwekkende optreden, gegeven door de Maori uit Engeland en roeivereniging Njord.

Museumcafé, bij mooi weer buiten op het Museumterrein / 16.30-17.00 uur

Museum Volkenkunde. Kapa haka, Maori weekend.

Bekijk hier het programma in blokkenschema.

Ga hier naar het Facebook evenement.