MuseumJeugdUniversiteit
Vanaf 30 september 2018

MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en supernieuwsgierig?

Dan is de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) écht iets voor jou! Meld je dan nu aan via de website van MuseumJeugdUniversiteit.

Bekijk hieronder de MJU-reeks van Museum Volkenkunde voor het najaar 2018.

Waarom eten mensen met stokjes? | Werkcollege

Om verschillende redenen eten mensen met stokjes. Deze traditie gaat al eeuwenlang terug en komt uit Azië. Het eten werd daar vaak heel fijn gesneden, waardoor geen mes aan tafel nodig was. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom en hoe je met stokjes eet. Kom het allemaal te weten tijdens dit eerste college dat wordt gegeven door Chinadeskundige Tjyying Liu. En natuurlijk ga je zelf ook oefenen!

Expert: Tjyying Liu
Datum & tijd: 30 september 2018 - 10:30 uur 

MJU - Museum Volkenkunde - Leiden

Kunnen de doden feesten? | Hoorcollege

Heb jij de Disney film Coco al gezien? In deze film komt de Miguel op mysterieuze wijze terecht op de Dag van de Doden in Mexico. Hij komt dan achter zijn familiegeschiedenis. Edoardo Ramos komt – net als Miguel – uit Mexico en viert ieder jaar de Dag van de Doden. Op deze dag hebben bijna alle Mexicaanse families een klein altaar in huis. Ze bezoeken ook de graven, met lekker eten en maken daar ook muziek voor hun overleden familieleden. Maak tijdens dit college kennis met dit bijzondere feest.

Expert: Edoardo Ramos
Datum & tijd: 28 oktober 2018 - 10:30 uur

MuseumJeugdUniversiteit - dag van de doden - Museum Volkenkunde

Wanneer ben je volwassen? | Hoorcollege

In Nieuw-Guinea wonen mensen die zichzelf de Abelam noemen. Wanneer jongens daar volwassen worden, wordt een groot initiatiefeest gevierd. Initiatie betekent dat je testen moet doorstaan om bij een groep (bv volwassen mannen) te horen. Wat moeten jongens doen in deze test en wanneer mogen ze zichzelf man noemen? Dat kom je te weten van Wonu Veys, conservator Oceanië.

Expert: Wonu Veys
Datum & tijd: 25 november 2018 - 10:30 uur

MuseumJeugdUniversiteit - Volwassen worden - Museum Volkenkunde

Ben jij een Zwijn of een Aap? | Hoorcollege

Conservator Japan, Dr. Daan Kok, sluit deze reeks af met een beestachtig leuk college! De Aziatische astrologie is gebaseerd op de Chinese dierenriem, maar gebruikt jaarlijkse in plaats van maandelijkse tekens. Bij elk jaar hoort een ander dier. Zo is er het jaar van de rat, van de os, de tijger, en is 2018 het jaar van de hond. Het zijn niet zomaar dieren; elk dier staat voor bepaalde krachten en eigenschappen. Vandaag hoor je er meer over en ga je uitrekenen in welk dierenjaar jij geboren bent.

Expert: Daan Kok
Datum & tijd: 30 december 2018 - 10:30

MJU - Dierenriem - Museum Volkenkunde

Praktische informatie

Waar: Museum Volkenkunde
Data: 20 september, 28 oktober, 25 november en 30 december 2018
Tijd: 10.30 
Kosten: 20 euro voor 4 kindercolleges
Aanmelden: MuseumJeugdUniversiteit