Meester is een vleermuis
28 augustus 2022

Werelddieren: Meester is een vleermuis

Naturalis x Museum Volkenkunde

Van dieren valt veel te leren. Dit is te zien in Naturalis, maar ook in de nieuwe tentoonstelling DierenAcademie bij Museum Volkenkunde, waar dieren je docenten zijn. Komende maanden leren we tijdens vier edities van Werelddieren, een samenwerking tussen Museum Volkenkunde en Naturalis, iedere keer meer over (en van) een dier en komen cultuur en natuur samen!

Met elkaar in gesprek

Bij de verschillende edities gaan experts van Naturalis en Museum Volkenkunde met elkaar in gesprek over het dier en zijn culturele betekenis aan de hand van objecten. Deze eerste aflevering is de meester een vleermuis. Wonu Veys (conservator Oceanië bij Museum Volkenkunde) en Tim Rietbergen (evolutionair bioloog/paleontoloog en vleermuisexpert bij Naturalis) gaan met elkaar in gesprek!

Wist je dat...

Wist je dat vleermuizen hun oren heel even uitzetten voor ze geluid maken? Zo worden ze niet doof van hun eigen herrie. 
De vliegende vleerhonden die afgebeeld zijn op het schild dat je op de afbeelding hierboven ziet, moesten vijanden afschrikken. Nafaripi mensen vergeleken de vruchten die vleerhonden uit bomen eten, met de hoofden die zij van verslagen vijanden meenamen. Ze geloofden dat mensenhoofden nodig waren om de levenskracht in hun dorp in evenwicht te houden.

Praktische informatie

Zondag 28-8-22 | van 13.00-13.30 uur (incl. vragen) | vanaf 6 jaar | op basis van beschikbaarheid | in Museum Volkenkunde: Grote Zaal (1e etage, excl kosten museum entree) | In Naturalis: LiveScience zaal (gratis)