creatieve activiteit

Wereldse activiteiten voor thuis

Doe het zelf activiteiten om kinderen spelenderwijs iets te leren

Je kunt weer inspiratie opdoen in het museum, want we zijn weer open!

Maar je kunt ook thuis aan de slag met onze wereldse activiteiten: van een werelds gerecht tot wereldse spelletjes, van origami tot het bedenken van je eigen feest.

Keti Koti - Vrijheidsvogels

Keti Koti betekent in het Surinaams ‘Ketenen Verbroken'. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Voor meer informatie over dit feest kijk op deze pagina.

Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels van de wereld. Mensen die tot slaafgemaakt waren wilden misschien wel net als die vrije vogels wegvliegen. Maak met deze hand-out je eigen vrijheidsvogel.

Keti Koti

De wereld in je huis-challenge

Jouw slaapkamer en je huis staan vol met spullen. Die heb je misschien in Nederland gekocht, van iemand gekregen of meegenomen van een vakantie. Veel van de spullen die je in Nederland koopt worden ergens anders in de wereld gemaakt. Ze hebben dus een lange reis gemaakt om in jouw huis terecht te komen. Hoeveel landen kun jij in jouw huis terugvinden?

Maak je eigen foto-drieluik

Wat speelt er in jouw wereld? Pak je smartphone of camera en maak 3 foto's van iets dat voor jou belangrijk is. 

.

Spice it up!

Waar denk je dat dit voorwerp van is gemaakt? Met deze hand-out kom je alles te weten over specerijen en kruiden in jouw eigen keukenkastje. Ruik, maak en natuurlijk KOOK! Doe alle drie de challenges.

 

Spice it up

 

Speel het verstopspel en het renspel uit Noord-Amerika

Met deze spelletjes kun je wedstrijdjes doen met je vrienden.
Je hebt er niet veel voor nodig: je schoenen en wat steentjes.
Train je concentratie bij het verstopspel en test je uithoudingsvermogen bij het renspel.
Hoe lang kan jij rennen en gillen tegelijk? Veel plezier!

Rennende kinderen

Tussen kunst & quarantaine

Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en het Wereldmuseum dagen je uit! Heb jij het geweldige Instagram-account @Tussenkunstenquarantaine al ontdekt? Doe mee met de @tussenkunstenquarantaine challenge!

Maak een van onze wereldse collectiestukken na! Vermeld @tussenkunstenquarantaine en het museum van het collectiestuk bij je foto op Instagram.

Tussen kunst en Quarantaine

Maak een Laddu!

Een wat? Een Laddu! Een hapje dat veel Hindoes eten bij het feest Raksha Bandhan. Ontdek wat je dan viert en hoe je een Laddu maakt. Over het feest! Een Laddu hoort bij Raksha Bandhan, een hindoeïstisch feest. Dit is hét feest voor broers en zussen. Zussen binden een beschermingskoord, rakhi, om de pols van hun broer. De zus vraagt haar broer om bescherming en liefde. Als hij de rakhi accepteert, bevestigt hij zijn liefde en belooft hij zijn zus altijd voor haar klaar te staan. Daarna maakt zij een lekker hapje voor hem, een Laddu. De broer geeft zijn zus een sieraad of iets anders cadeau.

Een Laddu

Maak samen een nieuw feest

Denk na over een bijzonder verhaal of een moment dat jullie samen hebben meegemaakt. Dat kan vrolijk, grappig of verdrietig zijn. Schrijf het verhaal of moment op, dit is de basis voor jullie feest.

Feest Wereldwijd

Kleurplaat Sabi Suriname

Misschien heb je Sabi Suriname in Tropenmuseum Junior al bezocht en kun je er geen genoeg van krijgen. Of zou je graag willen gaan, maar omdat het nu nog even niet kan, kun je alvast voorpret beleven door de kleurplaten van Sabi Suriname te gebruiken. Zo leer je Harvey en zijn vrienden al kleurende kennen. 

Maak een amulet

Gezondheid is belangrijk voor iedereen op de wereld. Over hoe je gezond blijft of weer wordt, denkt niet iedereen hetzelfde. Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft voorwerpen uit verschillende gebieden die te maken hebben met gezond leven en beter worden. Amuletten kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Dit amulet met 'de hand van Fatima' beschermt de drager tegen kwade krachten. 

Amulet

Vouw een frangipani

Met deze frangipani waan je je in verre oorden. Zo kom je frangipani op het Indonesische eiland Bali veel tegen. Bijvoorbeeld in offermandjes. Het is een heerlijk geurende bloem die ook wel de tempelbloem wordt genoemd. 

Frangipani

Maak je eigen geluksdraak

Wat betekent een draak voor jou? Niet iedereen denkt hetzelfde over draken. In China geloven mensen dat draken geluk brengen. Ze zijn de heersers over regen, donder en bliksem en zorgen zo voor vruchtbaarheid. 

Geluksdraak

Maak je eigen koi karper

Overal ter wereld zijn er wel dagen waarbij het draait om vaders, moeders, jongens of meisjes. De Japanse kinderdag (Kodomo no hi) op 5 mei is een dag speciaal voor kinderen. Tijdens deze dag vieren de kinderen hun verjaardag, spelen kinderen spelletjes en zijn overal vliegende papieren of stoffen koi karpers te zien.

Koi karper

Maak je eigen lotusbloem

In veel culturen is de lotusbloem het symbool van reinheid omdat de bloem uit modderig water omhoog groeit richting de hemel. De lotusbloem zie je vaak terug bij afbeeldingen van goden uit het hindoeïsme, maar ook bij de Boeddha. 

Lotus

Maak een zentangle

Lijntje na lijntje teken je een weg naar ontspanning! Tijdens het maken van je zentangle gaat het niet om het resultaat, maar juist dat je je fantasie de vrije loop kan geven. Het werkt ontspannend en meditatief. 

Zentangle

Maak een liefdesbrief met kraaltjes

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo'n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht.

Liefdesbrief met kraaltjes

Inspiratie video's