muziek-oude-mexico
7 november 2021

Workshop: Azteekse fluit maken

Doe mee met de creatieve workshop 'Azteekse fluit maken' op de Zondagse Special op 7 november bij de AZTEKEN tentoonstelling. 

Kom van alles te weten over de rol van fluiten bij de Azteken. Wist je bijvoorbeeld dat dit instrument bij verschillende ceremonies een belangrijke rol speelde? Uit onderzoeken zijn interessante feiten naar voren gekomen die we graag delen. Natuurlijk kom je ook te weten hoe deze fluiten klinken. En hoe bijzonder is dit: tijdens deze workshop kun je ook zelf een fluit van klei maken, geïnspireerd op een Azteekse fluit. De fluit zal worden gebakken en daarna kun je hem ophalen in het museum. Een bijzonder aandenken aan een bijzondere expo én workshop.

Leer samen met Osvaldo een Azteekse fluit maken

Osvaldo Padrón Pérez is in 1980 geboren in Mexico-Stad. Zijn vroegste herinneringen zijn die van de pre-Hispaanse tempels in Mexico-Stad. In de wijk waar Osvaldo als kind opgroeide speelde hij in het gebied Tenayuca dat nu beschermd is omdat er ruïnes zijn gevonden. Vanaf die tijd is zijn interesse voor de oude culturen van Mexico ontstaan.

In 2014 krijgt Osvaldo de kans om lessen te volgen van pre-Hispaanse instrumentenmakers uit de staat Oaxaca. Vanaf dat moment onderzoekt Osvaldo pre-Hispaanse muziekinstrumenten en maakt hij replica's. Ook maakt hij zijn eigen creaties, geïnspireerd op echte pre-Hispaanse instrumenten. Zijn instrumenten zijn geliefd bij muziektherapeuten, pre-Hispaanse- en elektronische muziekgroepen uit de hele wereld. Dit komt omdat Osvaldo één van de weinige mensen is die het lukt om deze instrumenten te maken, en hiermee de ancestrale Mexicaanse klanken tot leven weet te brengen.

De klanken van een Azteekse fluit


Beelden achtergrond: Mike Bink

Osvaldo voelt dat het zijn lot en verantwoordelijkheid is om zijn talent, het tot leven brengen van pre-Hispaanse muziekinstrumenten, te delen met de wereld en op deze manier de oude muzikale traditie van zijn land voort te zetten. “In Mexico geloven we in het lot van mensen. Vanaf onze geboorte hebben we een doel in het leven. De Azteken hadden hier een kalender voor, de Tonalpohualli. Ze geloofden dat elk mens een speciaal talent heeft.” Aldus Osvaldo.

Wil je het unieke talent van Osvaldo zien en je eigen Azteekse fluit leren maken? Voor de workshop kun je je op de dag zelf bij aankomst in het museum inschrijven bij de balie vanaf 10:00 uur.

Van september tot en met februari 2022 is Osvaldo als musicus betrokken bij verschillende muziekvoorstellingen tijdens de Azteken expositie.

Praktische informatie

  • Wanneer:  7 november 2021
  • Tijd: 14.15 - 16.45 uur
  • Inschrijven: Voor de workshop kun je je op de dag zelf bij aankomst in het museum inschrijven bij de balie vanaf 10:00 uur. Er zijn 20 plekken beschikbaar, inschrijven kan zolang er ruimte is. 
  • Prijs: De toeslag voor deze workshop bedraagt €7,50. De toeslag kan direct bij inschrijving aan de kassa betaald worden. Deze toeslag is voor materiaalkosten en deelname aan de workshop en staat los van de museumentree en tentoonstellingstoeslag.
  • Voor: Deze workshop is bedoeld voor volwassenen.


De fluit zal worden gebakken en daarna kun je hem ophalen in het museum. Een bijzonder aandenken aan een bijzondere expo én workshop. De fluit kan ook per post opgestuurd worden door Osvaldo, de workshopgever.

De workshop wordt in het Spaans gegeven door Osvaldo, zijn vrouw zal erbij zijn als tolk.