rapa-nui
Vaste tentoonstelling

Schatten uit het depot: Paaseiland

Op 5 april 1722 zag Jacob Roggeveen het vulkanische eiland Rapa Nui in de Stille Oceaan. Het was eerste Paasdag en daarom noemde hij het Paaseiland. Wie woonden en wonen er eigenlijk op Paaseiland? Wereldmuseum Leiden beheert voorwerpen die in 1882 tijdens de eerste Europese antropologische expeditie naar Paaseiland zijn verzameld.

Opvallend in de cultuur zijn houten beelden met duidelijk uitstekende ribben, een ronde buik en hoekig gezicht. Door het uitgemergelde uiterlijk suggereerden onderzoekers dat het uitgehongerde en dorstige Paaseilanders betrof. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het voorstellingen zijn van geëerde voorouders.

In dit intieme deel van de vaste tentoonstelling van Oceanië gaat het vooral om de voorwerpen uit Rapa Nui. Aan de hand daarvan kom je meer te weten over de geschiedenis en creativiteit van de mensen, de beeldencultuur, katholicisme op het eiland, toerisme en klimaatverandering. Schilderijen van Sebastián Pakarati Trengove en foto's van Henk Kloosterhuis brengen het eiland dichterbij.

In de tentoonstelling is ook de documentaire Te Kuhane o te Tupuna te zien; over de vraag vanuit Rapa Nui om de grote beelden die nu in Europese musea staan terug te brengen naar het eiland.

beeld
Hoofdbeeld van deze pagina: Anakena; tussen 600 en 900 landde de Polynesische koning Hotu Matu‘a met een groep kolonisten in deze baai om er zich te vestigen. Midden op het strand staat een rij moai: Ahu Nau Nau. Jacob Roggeveen moet deze moai gezien hebben, toen hij in 1722 het eiland naderde. Foto: Henk Kloosterhuis; Paaseiland; 2019