Oikocredit Nederland

Oikocredit Nederland

Missiepartner

Als missiepartners vertellen we samen met het Nationale Museum van Wereldculturen de verhalen achter onze missie, om iedereen te inspireren ook bij te dragen aan een betere wereld.

Oikocredit gelooft in de kracht van mensen. Als een van de grootste sociaal investeerders ter wereld, streven wij naar een wereldwijde, eerlijke samenleving waarin bronnen duurzaam worden gedeeld en iedereen de mogelijkheid heeft eigen keuzes te maken om een waardig bestaan op te bouwen.

Duurzaamheid

Ons doel is het leven van mensen en gemeenschappen met een laag inkomen duurzaam te verbeteren. Wereldburgers in Latijns-Amerika, Afrika en Azië die graag geld willen verdienen met een eigen bedrijf, maar geen toegang kunnen krijgen tot reguliere financiële diensten. Dat doen we door het verstrekken van leningen en training aan partners in lage-inkomens-landen, die net als wij gedreven worden door de sociale impact die ze kunnen maken.

Zoals in Indonesië, waar zo’n 60 miljoen mensen in armoede leven. Het krijgen van financiering blijft beperkt voor veel mensen, vooral in plattelandsgebieden. Daarom investeert Oikocredit in partners als Bina Artha Ventura, een microkredietverstrekker met een netwerk van 59 filialen op Java, die zich specifiek richt op vrouwen met een laag inkomen, een groep die bijzonder veel moeite heeft om toegang te krijgen tot kleine leningen.

Bina Artha Ventura ondersteunt meer dan 80.000 klanten, zoals Ae Maemunah, die tempeh maakt van soja. De kans om met een lening te investeren in haar bedrijf, heeft het leven voor haar en haar gezin drastisch veranderd. Ze kunnen nu het schoolgeld, -uniformen en gezond voedsel voor hun kinderen betalen.

"Op de verschillen na, zijn we allemaal hetzelfde” is de slogan van Het Nationaal Museum van Wereldculturen. Oikocredit herkent zich hierin, omdat wij streven naar een gelijkwaardige samenleving door te investeren in de zelfredzaamheid van mensen.”

Eric Holterhues, directeur van Oikocredit Nederland