Nusantara, de ontzameling van Museum Nusantara
7 juni 2018

De ontzameling van Museum Nusantara

In 2013 heeft Museum Nusantara in Delft haar deuren gesloten waardoor er 18.000 voorwerpen een nieuw thuis moesten vinden. Inmiddels is dit proces afgerond en hebben de objecten een nieuw onderkomen gevonden. Om inzicht te geven in het verloop van dit proces vindt op 7 juni, een publiek seminar plaats.

De ontzameling van Museum Nusantara. Een uitzonderlijk proces

Erfgoed Delft heeft in samenwerking met het Nationaal Museum van Wereldculturen en met ondersteuning van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zorg gedragen voor de ontzameling van de collectie van Museum Nusantara. De meeste daarvan kwamen uit Indonesië. Het is Museum Prinshof Delft en het NMVW gelukt om alle objecten te behouden voor het publieke domein in binnen- en buitenland. Dat gebeurde met steun van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en in overeenstemming met de LAMO en de Erfgoedwet van 2016.

Tijdens het seminar bespreken we het ontzamelproces. Hierbij kijken we kritisch naar de gevolgde procedures en de politieke en ethische kwesties die bij het herbestemmen van de collectie een rol speelden. Middels dit seminar willen we collega’s en geïnteresseerden inzicht geven in een ontzamelproces van een collectie met een deels koloniale geschiedenis.

Het seminar is door het Research Center for Material Culture georganiseerd en vindt op donderdag 7 juni tussen 13:00 uur en 17:30 uur plaats in de Grote Zaal van Museum Volkenkunde in Leiden.

Het programma van het seminar start met een welkom door Janelle Moerman (directeur Museum Prinsenhof Delft) en Stijn Schoonderwoerd (directeur Nationaal Museum van Wereldculturen). Vervolgens zijn er presentaties van:

  • Marga Schoemaker (Projectleider/Conservator Museum Prinsenhof Delft)
  • Tessa Luger (Specialist roerend erfgoed, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Pim Westerkamp (Conservator Zuid Oost Azië, Nationaal Museum van Wereldculturen)
  • Hedi Hinzler (onafhankelijk onderzoeker)
  • Jos van Beurden (onafhankelijk onderzoeker naar deze ontzameling)
  • Renée Steenbergen (Bestuurslid Vereniging van Vrienden van Aziatische Kunst)
  • Kurt de Belder (Bibliothecaris van de Universiteit Leiden, Directeur Universitaire Bibliotheken Leiden en Leiden University Press)

De moderator van het seminar is Wim Manuhutu.

Het definitieve programma is beschikbaar op de website van het RCMC: http://materialculture.nl/en/events.

Praktische informatie:
Donderdag 7 juni 2018 - Aanvang 13:00 uur - 17:30 
Museum Volkenkunde, Grote Zaal, Steenstraat 1, Leiden

Het seminar wordt live gestreamd via de Facebook pagina van het RCMC, en na afloop komt de videoregistratie online te staan op de website van het RCMC.

Mocht je het seminar willen bijwonen, neem dan contact op met Annemieke Dannenberg via annemieke.dannenberg@wereldculturen.nl. Je kunt het event alleen bijwonen indien je je aangemeld hebt.