film-499
26 maart 2022

Filmvertoning: ‘499’ met inleiding en nagesprek

Filmvertoning: ‘499’ met nagesprek door Iván García-Romero en de regisseur Rodrigo Reyes.

Aansluitend bij de actuele expo AZTEKEN vertonen we op 26 maart de film ‘499’. Iván García-Romero leidt de film in en zal ook (online) live in gesprek gaan met de regisseur.

Praktische informatie

Wanneer: 26 maart 2022
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Toegangsprijs: gratis icm museumentree
Voor wie: 16+
Dit event is in het Engels, de film is Spaanstalig en Engels ondertiteld.

De film

Docu-fictie van regisseur Rodrigo Reyes uit 2020 
88 min, Spaans gesproken; Engels ondertiteld

Deze poëtische en aangrijpende film mengt op een bijzondere manier documentaire en fictie. In 2020, bijna 500 jaar na de Spaanse overwinning op de Azteken, strandt een 16e-eeuwse Spaanse conquistador op de kust van Mexico. Deze tijdreiziger is op weg naar Mexico-stad, net zoals Hernán Cortés eeuwen geleden op weg was naar de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan.

Onderweg ontmoet hij verschillende ‘echte’ Mexicanen die hem hun aangrijpende verhalen vertellen, zoals dat van de moeder die haar dochter verloor door een gruwelijke wraakactie.

De tijdreiziger, een geest van het koloniaal verleden, wordt geconfronteerd met de soms wrede en gewelddadige actualiteit van Mexico. Zijn herinneringen en innerlijke bespiegelingen maken invoelbaar hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden.

film-499

Iván García-Romero

Ontwikkelaar en programmamaker van kunst-, cultuur- en (interactieve) mediaprojecten met focus op de rol van kunst in de maatschappij vanuit een intercultureel en internationaal perspectief. García-Romero heeft o.a. gewerkt bij Movies that Matter en Submarine Channel en is oprichter van film- en mediafestival Cinemaztlán.