MuseumJeugdUniversiteit
12 mei 2019

Museum Jeugd Universiteit

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en super nieuwsgierig?

Dan is de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) écht iets voor jou! Meld je dan nu aan via de website van MuseumJeugdUniversiteit.

Bekijk hieronder de MJU-reeks van Museum Volkenkunde voor het najaar 2018.

Praktische informatie

Waar: Museum Volkenkunde
Data: 24 februari, 31 maart, 28 april 2019 & 26 mei 2019
Tijd: 10.30 
Kosten: 20 euro voor 4 kindercolleges
Aanmelden: MuseumJeugdUniversiteit

Kunnen dieren dansen?

Op Bali wordt veel gedanst. Eén van de bekendste dansen is de Barong. Een maskerdans waarbij de danser verandert in een bijzondere leeuwdraak. Tijdens de dans wordt het verhaal verteld over goed en kwaad. De Barong leer je niet zomaar! Hier moet je lang voor studeren en oefenen. Iedere beweging en manier van kijken heeft een betekenis Arnaud Kokosky Deforchaux;is Balinees danser. Tijdens zijn college blijf je niet stil zitten. Je gaat zelf ook ervaren hoe het is om de Barong te dansen.

Expert: Arnaud Kokosky Deforchaux 
Datum & tijd: 24 februari 2019 - 10:30

College - Balinese dans

Hoe groot is de troep van de plastic soep?

Het plastic afvalprobleem in de wereld is helaas heel groot. Stranden in de wereld liggen er vol mee. Antropoloog Tim Faassen is op het strand van Kuta in Bali geweest. Op iedere meter ligt daar een hoopje plasticafval. Hoe komt al dat plastic daar? En hoe zorgen we ervoor dat dit verandert? Tim vertelt over wat hij ontdekt heeft tijdens zijn onderzoek naar plastic afval. In dit college ga jij zelf ook aan de slag om ideeën te bedenken wat jij zelf kan doen tegen de plastic troep.

Expert: Tim Faassen 
Datum & tijd: 31 maart 2019 - 10:30

College - Plastic afval

Wat is het Terracotta Leger?

Wist je dat het Terracotta Leger meer dan 2000 jaar oud is en uit wel 8000 soldaten bestaat? Elke soldaat ziet er anders uit, er zijn er geen twee hetzelfde. Ze bewaken een ondergronds paleis dat werd gemaakt voor de eerste keizer van China. Willemijn van Noord, conservator China, is bij het Terracotta Leger geweest. Tijdens dit college beantwoordt zij al jouw vragen over deze bijzondere figuren.

Expert: Willemijn van Noord
Datum & tijd: 28 april 2019 - 10:30

College - Terracotta leger

Vraag jij je af waarom mensen in Suriname ook Nederlands spreken?

Dat heeft alles te maken met het koloniaal verleden van Nederland. De Zeeuwen waren de eerste Nederlanders die Suriname veroverden. Het fort dat ze daar innamen werd Fort Zeelandia genoemd. Quaco is een jonge jongen die werd meegenomen uit zijn geboorteland in Afrika. Fort Zeelandia zag Quaco toen hij met andere Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen aan wal ging in Suriname om daar als slaaf te worden verkocht. Tijdens dit college vertelt Ineke Mok over Quaco’s leven en leer je meer over de slavernij en het verzet in Suriname. Ineke Mok is onderzoekster. Met tekenaar Eric Heuvel maakte ze het stripverhaal Quaco - leven in slavernij.

Expert: Ineke Mok
Datum & tijd: 26 mei 2019 - 10:30

College - Suriname