Museumspreekuur Museum Volkenkunde
31 december 2020

Museumspreekuur in Museum Volkenkunde

Er wordt tijdelijk geen museumspreekuur georganiseerd. 

Meer weten over een object in eigen bezit?

Heb je een object waar je meer over wilt weten? Komt het object uit een land dat vertegenwoordigd is in onze collectie? Wellicht kan de afdeling Conservatoren verder helpen, wij delen onze expertise graag met anderen.

Neem eerst een kijkje op onze collectiesite

Met vragen over een object kunnen wij op verschillende manieren helpen. Wij delen onze expertise en kennis over onze eigen omvangrijke collectie op onze collectiesite. Neem daarom eerst een kijkje op deze site en zoek naar vergelijkbare objecten met meer informatie: www.collectie.wereldculturen.nl. Mocht je hier niet volledig mee geholpen zijn of heb je aan de hand van het eigen onderzoek vragen dan kun je contact opnemen met de afdeling Conservatoren.

Vraag het aan de conservator

Mail jouw vragen over een object of bespreek de mogelijkheid om een afspraak te maken om het object te laten bekijken door een conservator tijdens het museumspreekuur. Misschien kan een van onze conservatoren helpen om meer te weten te komen over het object. Onze conservatoren kunnen helpen met vragen als 'Wat is het precies?', 'Waar komt het vandaan?', 'Is het authentiek of namaak?' en 'Hoe oud is het?' te beantwoorden. 

Per mail ontvangen wij graag de vragen over het object en de volgende aanvullende informatie:

  • Scherpe foto’s van het object
  • Fysieke kenmerken/ beschrijving van het object
  • Herkomstgegevens (hoe is het object in uw bezit gekomen? wie was de eigenaar voor u?).

Mail de vragen en informatie naar collectie@wereldculturen.nl. Door de grote drukte die wij momenteel ervaren kan het langer duren voor u een antwoord van ons ontvangt. Wij streven er naar binnen drie tot vier weken een reactie te geven op alle vragen.

Geen waardebepaling

De conservatoren houden bij het bekijken van voorwerpen de ‘Ethische code voor Musea’ in acht die de ICOM heeft opgesteld. In het bijzonder punt 5.1 en 5.2. Er wordt daarom geen waardebepaling gegeven of certificaat van echtheid verleend. Tevens wordt illegaal of onrechtmatig verworven bezit geïdentificeerd.

De service die onze conservatoren verlenen is uitsluitend gericht op het verstrekken van (historische) informatie. Beoordelingen van objecten worden naar beste weten van de betrokken medewerker(s) van de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) gegeven, uitsluitend op verzoek van de eigenaar van het voorwerp of diens gemachtigde c.q. wettelijk vertegenwoordiger. De verschafte informatie is auteursrechtelijk beschermd en mag uitsluitend met toestemming van het NMVW openbaar gemaakt en/of verveelvoudigd worden.

Het NMVW en de betrokken medewerker(s) sluiten iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele onjuistheden of onvolledigheid, alsmede voor schade, geclaimd als gevolg van een beoordeling.

 

Aanmelden museumspreekuur

Het museumspreekuur vindt elke eerste donderdag van de maand plaats in het museumcafé van Museum Volkenkunde van 12.00 - 13.00 uur (met uitzondering van de vakantieperiode in januari, juli en augustus). Meld je vooraf aan om er zeker van te zijn dat de juiste conservator aanwezig is tijdens het museumspreekuur.

Aanmelden kan via collectie@wereldculturen.nl of 088 0042 800. Voor deelname aan het museumspreekuur is een geldig museumticket verplicht. 

Tot nader bericht organiseren wij geen maandelijks museumspreekuur in Museum Volkenkunde.