Crematiekist stier
12 mei 2019

Leven na de dood | kortefilmprogramma

De tentoonstelling Bali - Welcome to Paradise - laat zien dat rituelen nog altijd een belangrijke rol spelen in de Balinese cultuur. Zo ook de rituelen rondom de dood. Op zondag 12 mei vertonen wij 3 fragmenten die het belang en de schoonheid van deze rituelen prachtig weergeeft. Voorafgaand aan de vertoning geeft Bali-deskundige Hedi Hinzler een inhoudelijke toelichting. Tevens is de Balinese filmmaker Komang Wira Adhi Mahardika aanwezig om meer te vertellen over deze rituelen en zijn films. De gehele dag is er een kleine pasar (Indonesische markt) in het Museumcafé.

Rituelen

Op Bali, waar het hindoeïsme de grootste religie is, wordt bij ieder levensstadium de ziel met een ritueel begeleid. Ouders zijn verantwoordelijk voor rituelen die bij de geboorte, inwijding in de volwassenheid en het huwelijk van hun kinderen horen. De kinderen zorgen na de dood van hun ouders voor de begeleiding van hun zielen.
In de tentoonstelling Bali - Welcome to Paradise - is misschien wel het opvallendste object de enorme lijkkist in de vorm van een stier, die alleen voor vorstenfamilies en hoge adel is bestemd. Voor de lagere adel is er een gevleugelde leeuw en de gewone man wordt gecremeerd in een olifantsvis.

Hindoeisten geloven in reïncarnatie en bij de dood zijn rituelen dan ook van groot belang. Als na de dood de juiste rituelen worden uitgevoerd, keert de ziel weer terug op aarde en komt er een nieuw lid in de eigen familie. Nadat een persoon is overleden, moeten de banden met het aardse leven worden doorgesneden zodat de ziel verder kan gaan. De ziel moet worden gereinigd en via de as uitgestrooid in zee, of in een rivier die naar zee stroomt. Dat is de kringloop van het leven en een nieuw leven kan weer worden begonnen.

Programma

13.30-13.40 uur : Welkomstdans door DwiBhumi 
13.40-14.10 uur : Inhoudelijke toelichting door Hedi Hinzler 
14.10-14.20 uur : Kennismaking met filmmaker Komang Wira Adhi Mahardika 
14.20-14.35 uur : 3 korte vertoningen
14.35-14.45 uur : Afsluitende dans door Dwibhumi 
Van 10.00 tot 17.00 uur is er een kleine pasar (markt met Balinese producten) in het Museumcafé. 

De lezing is gratis bij te wonen, regulier museumentree geldt.
Wil je zeker zijn van een plekje in de zaal? Haal een gratis ticket voor de lezing via https://tickets.volkenkunde.nl/evenementen  

Let op: sommige beelden uit de compilatievideo's kunnen als schokkend worden ervaren. Dit programma is daarom niet geschikt voor kleine kinderen. 

Komang Wira Adhi Mahardika

Komang Wira Adhi Mahardika (Adhi) is geboren en getogen op Bali, Indonesië. Hij woont met zijn ouders en andere familie leden in Padang Tegal dorp, Ubud, Bali. Op dit moment volgt Adhi een masterstudie in muziek aan de Indonesische Kunst Instituut, in Denpasar, Bali. Naast zijn studie is Adhi een filmaker en muziek composer in op komst. Hij maakt verschillende soorten cinematische video’s (oa. voor bruiloften, evenementen, reizen) en documentaires. Hij doet van het opnemen en editen van zijn video’s allemaal zelf. Ook maakt hij voor de meeste video’s de muziekarrangementen zelf. Zijn video’s zijn vaak gekarakteriseerd door traditionele en modern elementen.

Komang Wira Adhi Mahardika

Hedi Hinzler

Hedi Hinzler studeerde Sanskrit, Oud Javaans, en Archeologie van Zuid- en Zuidoost Azie (India, Java, Cambodia, Thailand, Vietnam) aan de Universiteit Leiden tussen 1965 en 1970. Kreeg privé lessen Balinees van em. Prof. Hooykaas in Den Haag. Begon in 1972 in Bali met onderzoek naar Balinese wayang voor een proefschrift en doet nog steeds onderzoek aldaar over taal, cultuur en literatuur. Deed en doet ook nog steeds archeologisch en kunsthistorisch onderzoek in Java, Noord India, Cambodia en Mongolië. Nu af en toe werkzaam als visiting professor in Denpasar (Bali) bij de afdeling dalangkunde van het conservatorium (ISI) en bij de Universitas Hindu Dharma Indonesia in Denpasar. Sinds 2018 gastcurator van het Museum Lontar in Dukuh Penaban, prov. Amlapura, Bali met als speciale taak het samenstellen van opnames van de zang van de meer dan 400 metra van gedichten in het Oud-,  Middel-Javaans en Balinees.  
 

Hedi Hinzler