Drieluik
7 mei 2023

Drieluik van Yang Yongliang

Bewonder het drieluik van kunstenaar en fotograaf Yang Yongliang in het museum

Het werk, 'Phantom Landscape III – Triptych', is een mooie aanvulling op de huidige Chinese collectie en is te bekijken in de zaal 'Het kabinet'. De drie panelen zijn aangekocht met steun van Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Fotografie en Video) en de VriendenLoterij.

Fotografie als penseelstreken

Phantom Landscape III – Triptych bestaat uit panelen van elk een halve meter bij twee meter groot. Op het eerste gezicht lijken het  traditionele Chinese landschapsschilderingen van inkt op papier, zoals die van de Song dynastie (960-1279). Eenmaal dichterbij zie je pas dat de ‘schildering’ een fotocollage is. Yang is in 2006 gestart met een serie werken getiteld Phantom Landscape. Hij gebruikt in deze serie beelden van architectuur als penseelstreken, die van veraf gezien een schildering van een berglandschap lijken te creëren. 

 

Meer dan kritiek op moderne leven

Het werk is dubbel: van een afstand zie je de romantische schoonheid van de natuur met haar mist en vormen van hooggebergten. Maar kom je dichterbij, dan wordt het nietsontziende tempo van de urbanisatie in hedendaags China invoelbaar. Milieuvervuiling en klimaatverandering zijn steeds groter wordende problemen. Maar doordat Yangs werken visueel ‘mooi’ zijn, gaat het om veel meer dan een kritiek op het moderne leven. In plaats daarvan heeft Yang een subtiele manier gevonden om de vraag te stellen of het leven in de stad tegelijkertijd afschuwelijk alsook prachtig kan zijn. 
 

Werkwijze

Met behulp van fotografie vindt Yang Yongliang de Chinese landschapsschilderingen opnieuw uit. De triptiek toont zijn vaardigheid in het integreren van traditionele kunstvormen en moderne technologie. Om zijn grote kunstwerken te maken, besteedt Yang vele uren aan het fotograferen van zijn omgeving. Deze  beelden verwerkt hij in een database, die hij gebruikt voor het opbouwen van de beelden, zoals de Phantom Landscape serie. Yang reflecteert dus op het stedelijke landschap dat voortdurend in verandering is en zoals hij dat ervaart in Shanghai en New York, waar hij woonachtig is.

Over kunstenaar Yang Yongliang

Yang Yongliang (楊泳梁, geb. 1980 in Shanghai ) is een zeer vooraanstaand hedendaags  kunstenaar op het gebied van fotografie, vertegenwoordigd in onder andere het British Museum (Londen) en het Metropolitan Museum of Art (New York). Yang is van jongs af aan opgeleid in de klassiek Chinese kalligrafie en schilderkunst. Hij vervolgde zijn opleiding, visuele communicatie, aan de Shanghai Art & Design Academy en vervolgens de China National Academy of Fine Arts.

Yang Yongliang