Art, Anna Kupaaq en Ellis in Point Hope
14 mei 2023

Familielezing: hoe dank je een dier?

De lezing wordt gegeven door Othniel Art Oomittuk Jr. (Inupiaq walvisjager en kunstenaar) en Ellis Doeven (fotograaf). Art en Ellis zijn getrouwd en wonen in Amsterdam samen met hun 11-jarige dochter Anna Kupaaq. Art komt oorspronkelijk uit het Arctisch gebied waar de Inupiaq leven van de jacht en de visserij. De Inupiaq vinden het belangrijk om een dier te danken wanneer het zich hiervoor geeft. Hierover vertellen Art en Ellis, ook vanuit hun eigen ervaring.

In Nederland gebruiken we de helft van ons land voor het maken van eten. We verbouwen eetbare planten en fokken dieren, zoals kippen, varkens koeien en schapen. De dieren worden gedood, geslacht en in de winkel in plastic pakjes verkocht, waarna het dier onherkenbaar op jouw bord belandt. In veel inheemse (jacht)culturen wordt voedsel in de natuur verzameld en wordt er op dieren gejaagd. Zo ook in de Inuit gemeenschap van Art. Daar jaagt men al duizenden jaren op het land- en zeezoogdieren die daar wonen of langs het dorp trekken op hun jaarlijkse migratie.

In Point Hope, het geboortedorp van Art, kun je geen bloemkolen verbouwen. Het dorp ligt in het Arctische gebied aan de Noordelijke IJszee en de temperatuur ligt het grootste gedeelte van het jaar ver onder nul. Het belangrijkste dier waarop wordt gejaagd is de walvis. De Inuit jagen niet alleen op de walvis maar voelen zich er ook spiritueel mee verbonden. Zij zijn zich ervan bewust dat ze alleen in dit onherbergzaam gebied kunnen leven als ze gevoed worden door de dieren. Ze geloven dat de geest van een dier besluit om zich te geven als de Inuit zich ‘waardig’ heeft gedragen. Dat betekent dat je zorgdraagt voor de mensen om je heen en voor je omgeving. Alleen dan voedt het dier de mens. En de mens dankt het dier. Daarover gaat deze lezing.

Zeehond in Point Hope

Zondag 14 mei | 13:15-13:45 | gratis activiteit | op basis van beschikbaarheid | deze lezing is bedoeld voor families | Grote Zaal