Kraanvogel
28 mei 2023

Lezing over de kraanvogel: Hét symbool van Japan

Hét symbool van Japan

In deze lezing spreekt Daan Kok over de geschiedenis van de Japanse kraanvogel. Dit majestueuze dier staat in de Japanse cultuur symbool voor lang leven en voorspoed. En dan te bedenken dat de Japanse kraanvogel dichtbij uitsterven geweest is. 

De vogels hebben een speciale betekenis voor de oorspronkelijke bewoners van de noordelijkste Japanse gebieden; de Ainu. Hun geschiedenis is verweven met de situatie van de kraanvogels. Ook dit verhaal maakt deel uit van de lezing, ondersteund met talrijke voorbeelden uit de Japan-collectie van het museum. Kok vertelt ook over de veranderende leefomgeving op het noordelijke eiland Hokkaido, en de maakbaarheid van de natuur.

Zondag 28 mei | 13:15-14:15 | gratis activiteit | op basis van beschikbaarheid | deze lezing is bedoeld voor volwassenen | Grote Zaal

Over de spreker

Dr. Daan Kok (1978) werkt sinds september 2015 bij Museum Volkenkunde in Leiden als conservator Japan en Korea. Hiervoor werkte hij bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel voor de collecties Oost-Azië. Hij specialiseerde zich in Japanse prenten en geïllustreerde boeken van de vroege negentiende eeuw, de tijd waarin de historische Japan-collecties van Museum Volkenkunde aangelegd werden.

Daan Pieter Kok
Kraanvogel
Reclameprent voor sake: het oude echtpaar van Takasago op de rug van een kraanvogel, maker onbekend, jaren 1880, RV-1516-1