Kaarten header
Kaarten

Een selectie uit de tentoonstelling

Een selectie uit de tentoonstelling Kaarten: navigeren en manipuleren. Met landkaarten uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden en werk van hedendaagse kunstenaars, duikt Wereldmuseum Leiden in een wereld van navigeren en manipuleren. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Leiden als onderdeel van Leiden City of Science.

Bush Turkey

Bush Turkey

De afbeelding is van Biddy Long Nungarrayi (1932-); Bush Turkey Dreaming; Australië; ca. 2005; acryl op canvas; 7106-504. Plaatsbepalingen kun je op veel manieren in kaart brengen. Dit schilderij toont een ‘Dreaming’ van de Warlpiri mensen uit de Northern Territory. Hierop zingen en dansen de vrouwen als deel van een ceremonie over de boskalkoen wanneer die van waterpoel naar waterpoel reist om zich te voeden. De cirkels staan voor bestaande waterpoelen.

Lavaux

Surinaamse plantages

Alexander de Lavaux (kaartmaker), Hendrik de Leth (uitgever); Algemeene kaart van de Colonie of Provintie van Suriname; na 1758; kopergravure; bruikleen Universitaire Bibliotheken Leiden, COLLBN 006-11-010. De Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname (1683-1795), een particuliere Amsterdamse maatschappij die verantwoordelijk was voor het bestuur van de kolonie Suriname, gaf opdracht voor deze kaart. Op de kaart zijn de verbrande “Dorpen van rebellerende slaven” aangegeven om de investeerders te laten zien dat het probleem van de “weglopers” onder controle werd gehouden.

Het binnenste van de aarde

Het binnenste van de aarde

Theodorus Schoon (kaartmaker) en Elisabeth de Jong (uitgever); Natuurkundige aard kloodts ontvouwinge; 1695; Den Haag, Nederland; kopergravure; bruikleen Universitaire Bibliotheken Leiden, COLLBN 009-06-054. Naast het aardoppervlak laat deze kaart de relatie zien tot het binnenste van de aarde. Bijzonder is dat deze kaart door een vrouw is uitgegeven in een tijd dat vrouwen nauwelijks bij naam werden genoemd.

De Tōkaidō route

De Tōkaidō route

De Tokaido route is een lange reisgids. Elke drie maanden tonen we in het museum een ander deel uit deze gids. Kichimojiya Ichibei en Kichimojiya Jirōbei (uitgevers); Tōkaidō bunken ezu […]; Osaka en Tokio, Japan; 1772; houtblokdruk; bruikleen Universitaire Bibliotheken Leiden, Ser. 410a. Reizigers namen deze kaart mee als gids langs de Tōkaidō route (514 km) van Edo (het huidige Tokio) naar Kyoto. Bezienswaardigheden zoals tempels en plekken van historische betekenis staan aangegeven.