henna banner

Maak je eigen hennaversiering

Wereldwijd wordt al eeuwenlang henna gebruikt tijdens feestelijkheden. Met dit stappenplan maak je je eigen hennaversiering.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: ongeveer 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐⭐

Henna

Wereldwijd wordt al eeuwenlang henna gebruikt tijdens feestelijkheden. Misschien heb je het al ooit gezien: mooie rood oranje versieringen op de handen en voeten. Henna wordt in verschillende culturen gebruikt voor feestelijke gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan henna op een bruiloft in Nigeria, henna tijdens Diwali in India, een verlovingsfeest in Turkije of henna op de handen van een pasgeboren baby in Marokko. Ook Eid, het feest aan het eind van de Ramadan, wordt gevierd met henna. Bij moslims versieren alleen meisjes en vrouwen hun handen en voeten met henna. Soms als een man trouwt, krijgt hij wat henna aan de binnenkant van zijn hand aangebracht óf zijn pink wordt in henna gedoopt. Bij hindoes is het gebruikelijker dat mannen henna dragen op hun trouwdag.

Culturele toe-eigening

Mag iedereen zomaar henna dragen? Er wordt gediscussieerd of het gebruik van henna door iemand die niet uit een henna cultuur komt, valt onder culturele toe-eigening. Wat is culturele toe-eigening precies? Je kunt het vergelijken culturele plagiaat: een idee of gebruik wordt overgenomen door een (dominante) groep mensen en de oorspronkelijke niet-dominante groep voor wie het idee of gebruik heel belangrijk is, krijgt er geen erkenning en/of geld voor. Het gaat ook vaak samen met misinformatie: het gebruik wordt verkeerd toegepast, zonder inhoudelijke informatie en dat brengt op die manier ook ‘schade’ aan de oorspronkelijke groep van waar het gebruik vandaan komt.

Mag ik dan als persoon uit een niet-henna cultuur wel henna dragen? Het gebruik van henna is inclusief, maar zoals alles wat we lenen geldt dat we er met respect mee om moeten gaan. Dit betekent dat je moet weten waar het vandaan komt en wat het betekent voor de mensen die het al eeuwenlang gebruiken. Ben je bijvoorbeeld op een vrijgezellenfeest van een vriendin met Algerijnse roots en er is henna, dan is het juist culturele waardering als je mee doet.

Henna kopen

Koop je henna online of in een winkel? Let dan goed op, want het kan zijn dat het gaat om chemische henna. Er zijn dan (kleur)stoffen toegevoegd die mogelijk schadelijk zijn voor de huid en allergische reacties kunnen veroorzaken. Vaak zit er niet eens echte henna in. Echte henna moet je trouwens ook altijd gekoeld bewaren. Omdat het een natuurlijk product is, verliest het na het mixen langzaam kleurkracht.

Henna kopen

Collectie

In de collectie van het Wereldmuseum zijn er verschillende voorwerpen die te maken hebben met henna of met het aanbrengen van henna versieringen. Zoals deze voetensteun, gebruikt in Iran: de bruid kan hier haar voeten op plaatsten wanneer ze worden versierd met henna.

Zelf aan de slag

Het beste mix je henna zelf met een simpel recept: henna poeder van bijvoorbeeld het merk Jamila, suiker, water en eventueel een paar druppels etherische olie zoals lavendel, tea tree of cajeput. Voor het maken van je eigen versiering download je hieronder: de handout voor het maken van je eigen henna pasta, het stappenplan voor het maken van een hennaversiering en sjablonen ter inspiratie. Veel plezier!