Vliegeren Japan
Vliegeren voor spel, sport en festiviteiten

De schoonheid van het vliegeren in Japan

Vliegeren is in verschillende landen in Azië een bijzonder populair tijdverdrijf – voor jong en oud. 

Er wordt zuiver voor het plezier gevliegerd maar het kan er ook super spannend aan toe gaan in vliegerwedstijden. Wie heeft de mooiste vlieger of wie kan een rivaliserende vlieger vangen of kelderen? En waar komen vliegers eigenlijk vandaan en wie begon er met vliegeren? In onze wereldverhalen kun je hier meer over lezen.

In dit wereldverhaal lees je over vliegeren in Japan waar het ooit zo’n populair tijdverdrijf werd dat het  aan banden moest worden gelegd. Vliegers zijn er nu in alle soorten, maten en kleuren. En ze horen ook bij verschillende vieringen en feestdagen.

Vier Japanse jongens met vliegers
Vier Japanse jongens met vliegers, ca. 1915, fotograaf onbekend. (RV-A390-709)

Vliegeren aan banden gelegd

In Japan wordt nog steeds enthousiast gevliegerd maar in de Edo-periode (1600-1868) werd het zo’n razend populair tijdverdrijf dat het overlast bezorgde en aan banden moest worden gelegd. Eerst was het een speeltje voor de adel maar later voor iedereen. De shōgun, de hoogste militaire leider van het land, besloot het vliegeren te beperken tot de periode rond Nieuwjaar dat in de midwinter wordt gevierd. Rond de komst van de lente worden nog steeds vliegers - tako - opgelaten.

Klik op de afbeeldingen voor het fotobijschrift.

Vliegers oplaten voor de goden

Boeddhistische geestelijken brachten waarschijnlijk in de 8e eeuw vliegers mee vanuit China. Eeuwenlang werden ze vooral gebruikt voor religieuze festivals en ceremonies. Oorspronkelijk waren het platte vliegers van papier gespannen op een bamboe frame. Vanaf de Edo-periode (1600 -1868) ontwikkelde het maken van vliegers zich enorm, met veel verschillende stijlen, vormen en ontwerpen.

Klik op de afbeeldingen voor het fotobijschrift.

Zo groot als je handpalm of een reuzenvlieger

Vliegers kunnen zo klein zijn dat ze in een handpalm passen, maar ook indrukwekkend groot zoals Sagami-no-Ōdako. Dit zijn vierkante reuzenvliegers van bamboe en papier die door teams van ervaren vliegeraars met veel krachtinspanning worden opgelaten. De grootste vlieger tot nu toe was 14,5x14,5 meter en 950 kilo zwaar. De langste vlucht van zo’n vlieger duurde meer dan zes uur.